lauantai 18. joulukuuta 2010

Soini ja soinilaiset pitävät pintansa

Ihmeiden aika näkyy jatkuvan. Tulee mitä kannatustietoja tahansa, aina Timo Soini on kärkipäässä, samoin PerusSuomalaiset. Viimeiset gallupit kertovat Timon olevan kakkosen Uudenmaan vaalipiirissä, kolmosen pääministerigallupissa. Puolueen luvut tässä Iltalehden tekemässä gallupissa ovat jopa toiseksi suurimmat heti kokoomuksen jälkeen. Piirikohtaisissa tiedoissa Kymeen luvataan kolme ja Hämeen kaksi kansanedustajaa PerusSuomalaisille. Ihmeet senkus vaan jatkuvat. Jatketaan tästä.

Uudenmaan ehdokaskyselyssä vastaajat ovat saaneet luetella niin monta sellaista ehdokasta kuin halusivat, joita voisivat äänestää. Alexander Stubb nousi ykkösekksi 39%, Timo kakkoseksi 27% ja Jyrki Katainen kolmantena 24%. PerusSuomalaisten kansanedustajamäärä nousisi tutkimuksen mukaan kahdesta neljään. En kyllä usko paikkamäärän jäävän siihen tässä maamme suurimmassa vaalipiirissä. Näin siis Uudellamaalla. Muita mahdollisia läpimenijöitä Timo lisäksi olisivat istuvat kansanedustajat Pietari Jääskeläinen ja Pirkko Ruohonen-Lerner sekä Seppo Huhta ja Jussi Niinistö.

Edellä on mainittu Kymen kolme ja Hämeen kaksi kansanedustajapaikkaa. Myös Keski-Suomessa on tehty piirikohtainen gallup ja sekin lupaa lähes 18% ja kahta paikkaa. Satakunta on aina ollut kannatukseltaan varsinkin Hämettä ja Keski-Suomea parempi, joten kyllä meilläkin on kaikki mahdollisuudet kahteen kansanedustajaan.

Hyvin mielenkiiintoinen on Iltalehden gallup, jossa 30% ei mainitse puoluekannatustaan. Puoluekantansa ilmoittaneiden luvut ovat yllättävät: kokoomus 16%. PerusSuomalaiset 15%, demarit 11%, vihreät 9%, keskusta 8%, vasemmistoliitto ja rkp 3%, kd 2%. Kantaansa sanomatta jättäneiden luku on samaa suuruusluokkaa kuin vaaleissa nukkumaan jäävienkin. Vaaleille aivan ratkaisevaa onkin se, kuka saa nämä epävarmat liikkeelle. Ja juuri tässä meillä PerusSuomalaisilla on parhaat mahdollisuudet muutoksen ja voimakkaan vastalauseen esittäjinä nykyiselle menolle. Ja onhan jo tässäkin mittauksessa PerusÄssien kannatus uskomaton, prosenttiyksikkö kokoomuksesta ja muuta kaukana perässä.

Iltalehden pääministeri-kyselyssä Jyrki Katainen sai kärkisijan 28%, Mari Kiviniemi tuli toiseksi 22%, Timo kolmanneksi 14% ja Jutta Urpilainen jäi neljänneksi 8%. Kiviniemen suosio yllättää sikäli, kun puolueensa lukema oli vain 8%, mutta ilmeisesti naiseudellaan hän saa kannatusta yli puoluerajojen. Sen sijaan Jutta ei silläkään ole saanut nostetta.

Kaiken kaikkiaan elämämme mielenkiintoisia aikoja. Vaalit voivat kerrankin jopa tehdä laillisesti pienen vallankumouksen ja se, jos mikään onkin oikeaa laillista vallankumousta.

Ei kommentteja: