lauantai 1. tammikuuta 2011

Ihanuuksien ihmemaa

Uudenvuoden lupauksia tehdään. Usein ne eivät pidä, ihminen on heikko. En kuitenkaan ole tehnyt juoksulenkkiä elokuun maratonin jälkeen. Tänään sen tein: ensimmäisen lenkin. Kyllä sitä jo tarvitsikin. Olokin tuntuu aivan toisenlaiselta, ei lainkaan niin nuutuneelta, kun vielä oli sauna lenkin päälle. Ei oikeastaan puuttunut enää kuin avanto täydellisen autuaallisesta ruumiillisesta olotilasta. Avantokin on jo kahtena vuotena jäänyt väliin, avautuisiko sekin nyt tänä talvena, päiviä kyllä vielä olisi jäljellä.

Ei ihme, että lenkillä tuli mieleeen, vaikka tietysti raskastakin oli eikä varmaan vauhtikaan päätä pakottanut, kotomamme koko kuva sen ihanat äidin kasvot eli otsakkeen sanoin ihanuuksien ihmemaa. Käytössäni on äitini koulun laulukirja vuodelta 1945. Sieltä se löytyi tämä J.H.Erkon sanoittama Olet, maamme, armahin synnyinmaa/ ihanuuksien ihmemaa. Kansanlauluissamme on pajon tällaisia aarteita. Toinen ihanuus on Sakari Topeliuksen kynästä: Laps´ Suomen älä vaihda pois/ sun maatas ihanaa. Samoin Topelius on kirjoittanut Kesäpäivä Kangasalalla: Ah, kuink´ on sun maasi kaunis,/ kuink´ ihana taivahas!

Jo Finlandia-hymnissä soi V.A.Koskenniemen sanoin : Oi Suomi katso, sinun päiväs koittaa, yön uhka karkoitettu on jo pois. Maamme-laulussa puolestaan J.L.Runeberg panee parastaan: Oi maamme, Suomi synnyinmaa/ Soi, sana kultainen.

Hoi laari, laari laa/ kaikuu mun suloinen Suomeni maa-laulussa: Honkain keskellä mökkini seisoo/ Suomeni soreassa salossa. Karjalaiset eivät yksin voi omia Karjalaan P.J.Hannikaisen laulua, vaan se koskee koko maatamme: Suloisessa Suomessamme/ oisko maata armaampaa.

Itse Aleksis Kivi on riimitellyt: Maa kunnasten ja laaksojen mi on tuo kaunoinen. Tuo hohtees kesäpäivien, tuo loistees pohjan tulien tää talven suven ihana mi ompi soma maa. Paciuksen sävelmänä lauletaan: Kuule, kuinka soitto kaikuu, Väinön kanteleesta raikuu! Laulu Suomen on!

Niinpä: Tämä maa ei koskaan sortua saa! Eläköön tämä muistojen, toivojen maa. Ja lopetaan Topeliuksen herätyshuutoon maamme puolesta: Tuhanten rantain partahilla heräjä armas synnyinmaa. Ikävä yös´ on haihtuva ja valon riemu voittava.

Tehkäämme siis parhaamme tämän maan ja maamme kansalaisten puolesta!

Kansanvaltaisempaa Uutta Vuotta 2011.

Ei kommentteja: