lauantai 11. kesäkuuta 2011

Suomen Lähetysseuran vuosijuhlissa

Köyhyyden kovat kasvot oli aiheena Suomen LähetysseuranPorissa järjestettyjen valtakunnallisten kesäjuhlien paneelissa, jossa sain olla tänään mukana piispa Kaarlo Kallialan sekä ulkomaalaisten vieraiden pastori Bertha Uturuncon Boliviasta, juristi Bishnu Gurungin Nepalista ja piispa Stephen Mungan Tansaniasta kanssa. Omia puheenvuorojani luonnostelin seuraavasti:

Jeesuksen autuaaksijulistuksissa on mukana myös hengellisesti köyhät. Omistan myös 1949 Herättäjä-Yhdistyksen julkaiseman rovasti Erkki Pesosen saarnoja sisältävän kirjan: Evankeliumia köyhille. Tässä sisällisen kristillisen köyhyyden tunnossa on runoillut Lars Nyberg Siionin virren: Köyhyytesi tuntien Riennä luokse Armahtajan. Ristiltään hän julisti uuden pelastuksen ajan. Suvullemme syntiselle: Istui armonistuimelle. Eivät köyhyys, rikkaus, Tahtominen, juokseminen, Eivät hyvyys, hurskaus, Etsiminen, ostaminen Sinua tee autuaaksi. Herra lukee vanhurskaaksi. Yksin armo pelastaa, Ilman omaa ansiota.

Ja juuri tämän Kristuksen rakkauden voittamina me sitten teemme kokonaisvaltaisesti kristillistä rakkauden työtä kuten Jeesus itse sanoo: Parantakaa sairaita, herättäkää kuolleita, puhdistakaa pitalisia, ajakaa ulos riivaajia. Köyhille julistetaan evankeliumia. Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa. Näin kristillinen tehtävämme on vastustaa kaikkia niitä voimia, jotka turmelevat yhteiselämäämme ja aiheuttavat keskuuteemme epäoikeudenmukaisuutta, sortoa, eriarvoisuutta ja riitaa. Niukkoja resulsseja on mm ruoka, vesi, raaka-aineet, energia, osaaminen ja hyvä hallinto. Meillä hyvinvointivaltiossa pitäisi kasvaa ns. hitaampaan elämään ja kuluttamisen vapaaehtoiseen vähentämiseen. Biotalous, puhdas ja ympäristötehokas teknologia ja innovatiivinen koulutus ja kehitys takaavat kestävän tulevaisuuden.

Jo seurakunnan alkuajoista lähtien tärkeässä asemassa olivat diakonit, jotka suorittivat rakkaudenpalvelusta erityisesti köyhien ja sairaiden piirissä. Nykyään asevarusteluun ja sotiin käytettävillä varoilla voitaisiin muutamassa vuosikymmenessä karkottaa nälkä ja köyhyys maan päältä. Sunnuntai lepopäivänä on hyvä protesti yhteiskunnan aineellisia arvoja ja työnorjuutta vastaan. On sanottu: Hän joka määräsi sapatin, rakastaa köyhiä (James Russell Lowell).

Väestökasvu: 70-80 miljoonaa uutta asukasta joka vuosi on yksi maapallomme vakavimmista ongelmista ja myös köyhyyttä ja ennen kaikkea aliravitsemusta lisäävä tekijä. Joka seitsemäs joutuu yölevolle puutteellisesti ravittuna. Maailman ruokatuotannossa on jouduttu runsaudesta niukkuuteen. Siis väestön kasvu, niukkenevat ruokavarannot ja ruuan saastuminen ovat mahdollisimman huono yhtälö.

Toivoa antavaa on kirkkomme ja maamme mukanaolo vaikuttamassa maailmanlaajuisen yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Sitähän ajaa tietysti myös koko YK. Kirkon ulkomaanapu ja ennen kaikkea lähetysjärjestöt suurimpana ja vanhimpana SLS tekevät juuri tätä kokonaisvaltaista ihmisen auttamistyötä julistamalla Jeesuksessa tarjolla olevaa täysipainoista elämän, näin saadaan tämä ajallinen elämä ja iankaikkinen elämä opettamalla selviämään työtä tekemällä ja näin elämään ihmisarvoista elämää.

Kirkon kokonaisvaltaiseen lähetystyöhön kuuluu evankelioiminen, diakoninen palvelu ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden vaatimus. Julistus ja palvelu, usko ja rakkaus kuuluvat
yhteen.

Ennen illan tilaisuutta jo iltapäivällä keskustelimme Kalle-piispan kanssa radio Dein lähetyksessä. Radio Dei lähetti koko päivän ohjelmaa Lähetysjuhlilta.

Ei kommentteja: