tiistai 5. heinäkuuta 2011

Savonlinnan oopperat

Savonlinnan elää oopperasta. Koko kuukauden kestävät oppeerajuhlat vilkastuttavat varmaan muutenkin kesällä monipuoliseen elämään heräävän Savonlinnan pikkukaupungin talviunesta. Martti Talvela on nimellään Savonlinnan Oopperajuhlista todella merkittävän tapahtuman.

Niinpä juhlat lyövät leimansa kaikkeen koko kaupungissa. Turisteja liikkuu runsaasti. Sataman rannassa oleva tori kuhisee myyjiä ja ostajia. Löysin torin kirjamyynnistä tarjoushinnalla juhlien varsinaisen perustajan ja alkuaikojen johtajan Pentti Savolaisen kirjoittaman WSOY:n v. 2007 kustantaman Martti Talvela, elämän valoja ja varjoja. Ennestään kirjahyllystäni löytyy Talvelan kirjoituksista koottu teos Martti Talvela, maailma on kovin suuri. Talvela varsinaisesti nosti seminaarikaupunkinsa Oopperajuhlat maailmanmaineeseen.

Vanhan ystäväni Erkki Rakkolaisen satamassa kelluvassa proomussa pitämässä Liekkilohi-ravintolassa oli nautittavissa monipuolinen kalapöytä, jota voi lämpimästi suositella . Erkki kuuluu pitkäaikaisena vaikuttajana Savonlinnan kaupunginvaltuustoon aiemmin smp-läisenä, nyt sitten perussuomalaisena. On kaupungissa perussuomalainen kansanedustajakin Kaj Turunen, ravintoloitsijana hänkin on toiminut.

Uskon juhlilla kävijöistä monen muunkin olevan kaltaiseni ei niinkään suuren musiikintuntijan. Mutta kaikki on vaikuttavaa, Yksistään mahtavan Olavinlinnan miljöö antaa oman ainutlaatuisensa tunnelmansa, kun sisälle suureen oopperatilaan katetulle linnanpihalle mennään kapeita siltoja ja linnan käytäviä pitkin. Istuinpaikoille olisi mahtunut enemmänkin, mutta silti väkeä oli paljon, kymmenkunta kansanedustajaakin bongasin. Itse edellisen kerran olen ollut mukana edellisellä kansanedustajakaudella eli yli neljännesvuosisata sitten. Taukoa ei ehkä enää tule yhtä pitkästi, ehkä ensi kesänä voisi olla paikanpäällä parina peräkkäisenä päivänä, kun esitetään Mozartin Taikahuilu ja Wagnerin Lentävä hollantilainen.

Tämänkertainen ooppera oli Giacomo Puccinin 111 vuotta vanha Tosca, joka esitettiin alkuperäisellä italian kielellä, tulkittiin kyllä suomeksikin valotauluilla. Vaikuttavia laulajia, mukana oli monia kuorojakin, juonessa tietysti oli rakkautta, mutta karmaisevalta tuntui kaikkien pääosia esittäneiden kuoleminen.

Enpä enää yhtään ihmettele, että monen kesäohjelmaan kuuluu käynti Savonlinnassa ja oopperassa. Ei siellä tarvi käydä vain sen takia, että juhlilla näyttäytyminen kuuluu asiaan, vaan siellä voi oikein aidosti viihtyäkin. Aamu näytetään muuten torilla aloitettavan päivän avauksella, haasteltavana on jokin merkkihenkilö ja tänään laulua esittivät Savonlinnan Mieslaulajat. Sääkin suosi, se varmasti onkin tärkeä edellytys onnistumisen tunteelle.

Ei kommentteja: