torstai 21. heinäkuuta 2011

Väärää politiikkaa

Mielenkiintoisia kirjoja, yleisesti hyväksytystä tiedosta poikeaviakin ilmestyy aina silloin tällöin. Ei tosin vakiintuneiden kustantajien toimesta, vaan omakustanteina tai pienkustantajilta.

Lentokapteeni ja kauppatieteiden tohtori Heikki Urmas kertoo viime vuonna päivänvalon nähneessä omakustanteessaan "Raadolliset toverit ja vallan väärinkäyttäjät" sukelluksestaan ammattiyhdistys- ja tulopolitiikkaan väitöskirjaansa tehdessään ay-liikkeen hajaannuksen ajasta. Hän pääsi käsiksi arkaluonteisiin asikirjoihin saatuaan lukea sekä STK:n että työtekijäjärjestöjen SAK:n ja silloisen SAJ:n arkistot. Hän sai myös haastatella valtakunnansovittelijana toiminutta Keijo Liinamaata, jonka ansiosta ja nimiin saatiin ensimmäinen tulopoliittinen kokonaisratkaisu Liinamaa I.

Suorastaan jännitysnäytelmäksi Urmaksen elämä muodostui arkaluonteisen aiheen ja hänen paljastamiensa tietojen vuoksi. Hänen etenemistään tieteellisellä uralla vaikeutettiin monella tavalla, aineistoa pyrittiin saamaan häneltä pois ja kiellettiin myös jopa uhkauksien avulla häntä julkaisemasta kirjaa saamistaan lisätiedoista, mm. Keijo Liinamaan muistioista. Ajojahdin
takana olivat nimeltä mainitut sdp:n johtajat, jotka Urmaksen väittämän mukaan harjoittivat tietoisesti väärää politiikkaa.

Niinpä tämäkään nyt päivänvalon nähnyt todella uutta paljastavaa tietoa sisältävä kirja ei tyhjennä vielä kaikkea sitä, mitä Urmaksen hallussa olevista asiapapereista löytyy. Hän sanookin vievänsä hautaan kaikkein karmeimmat seikat toivoen historiankirjoituksen tuovan ne esiin sitten 50-100 vuoden kuluttua, kun kaikki asiaan liittyvät ovat jo kauan olleet poissa.

Väärän politiikan vastapainoksi Urmas antaa myös ohjelman oikeaksi asioiden hoitamiseksi nykyisessäkin kireässä taloudellisessa tilanteessa kilpailukykymme parantamiseksi. Ohjelma on sama, jonka hän kahden muun tohtorin kanssa laati laman koitettua 1990-luvun alkuvuosina. Ohjelma lyötiin silloin littanaksi, kuitenkin nyt Vanhasen hallitus toimi pitkälti sen mukaisesti mm. kotimaisen energian edistämisessä.

Urmas julkaisi jo v. 1998 harjoitetusta väärästä politiikasta kirjan Uhrina työtön. Työttömäthän siitä eniten kärsivät niin silloin kuin nytkin.

Silmiä avaavana politiikan nurjaan puoleen tohtori Urmaksen uusin kirja on todella lukemisen väärtti.

Ei kommentteja: