Lapselle olisi saatava nimi, näin eivät enää juuri vanhemmat kerro, kun pyytävät kastamaan lastaan. Mutta nyt olemme uutta kuntaa perustaessamme todella nimiongelman edessä, joka olisi ratkaistava parhaalla mahdollisella tavalla.
Paikallislehdissä on ollut avoinna nimiehdotusten tekeminen ja runsaasti nimiä onkin tullut esille, toinen toistaan parempia. Myös kielitoimistosta on saatu ohjeita: Maakuntien nimistä muodostettuja nimiä ei suositella. Sen sijaan suotavaa olisi jonkin historiallisen nimen herättäminen henkiin. Syytä olisi välttää kaksoisnimiä, sanaliittoja, alueen nimistölle epätyypillisiä nimiä ja lyhennenimiä.
Näin pois suljettuja ovat esim. Jämi, Sata-Häme tai Sata-Pirkka. Sen sijaan raati on nostanut esiin ehdotetuista nimistä seitsemän: Niinisalo, Kyrönkangas, Kyrö, Pohjankangas, Sydänmaa, Hämeenkangas, Kyrönlinna. Kaikki ovat historiallisia olemaasolevia paikannimiä. Lähtökohtana on ollut, ettei mikään nykyinen paikkakunnan nimi tule kysymykseen.
Niinisalo olisi ehkä tunnetuin nimi, Kyrö sen sijaan alueen keskisaikaisen suurpitäjän nimi. Hämeenkyrö ja Kyröskoski ovat meillä vanhaa Satakuntaa. Etelä-Pohjanmaalla on Isokyrö ja Vähäkyrö ja Kyröjoki, jonne alueen asutusta aikoinaan siirtyi. Me olisimme näiden paikkojen keskellä Kyrönkankaana.
Oman kannatukseni annan siksi Kyrönkankaalle, siinä tulevat esiin molemmat myös ehdotetut ja raadin esiin nostamat Pohjankanagas ja Hämeenkangas, eikä sitä tarvitse sekottaa myöskään nykyisiin Kyrö-nimiin. Nimiehdotuksista paikallislehdet järjestävät äänestyskilpailun.
Vanhin alueen maantie ja edelleen mitä kulkukepoisin on nimenomaan Kyrönkankaantie, joka jopa on museoitu ja varustettu puisin kilometripylväin. Tie kulkee Kyrönmetsän halki Hämeen- ja Pohjankangasta pitkin. Tämä oli aikoinaan ainoa Vaasasta Kyröön (Hämeenkyröön) kesäisin kuljettava tie Etelä- ja Länsi-Suomen suunnasta. Tiestä on koottu viitisentoista vuotta sitten oikein 151 sivua käsittävä teos sisältäen kirjoituksia luonnosta, tien historiasta ja käyttömahdollisuuksista.
Tulkoon siis uuden Parkanosta, Jämijärvestä ja Kankaanpäästä muodostettavan kunnan nimeksi Kyrönkangas. Siinä on historian havinaa, menneen suuruuden muistelua ja se yhdistää sopivasti koko aluetta, saman nimen alle mahtuvat hyvin sitten myös myöhemmin mukaan liittyvät kunnat Honkajoesta ja Karviasta alkaen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti