tiistai 30. elokuuta 2011

Suomen sokeritilanne

Säkylässä on Suomen ainoa sokeritehdas Salon tehtaan pakkolopettamisen jälkeen. Tanskalaisten 80-prosenttisesti omistama Sucros Oy omistaa tämän tehtaan pyrkien kaikin tavoin tehtaan alasajamiseen. EU:n tasapuolisutta jälleen kerran kuvaan Tanskan saamat sokerikiintiöt, jotka ylittävät moninkertaisesti maan tarpeen, Suomen kiintiöt on puserrettu alle oman kulutuksen ja niin alas, että oma tehtaamme käy vajaateholla ja taistelee siksi kannattavuutensa alarajoilla. Siksi sokeritehtaamme on jatkuvassa taistelutilanteessa.

Tämä kaikki kerrottiin selkein sanoin Satakunnan kansanedustajille Lännen Tehtaiden järjestämässä informaatiotilaisuudessa.

Kuitenkin omavaraisuuden kannalta ja merkittävänä työllistäjänä oma sokerintuotanto olisi välttämätöntä. Tuotannon jatkumisen epävarmuus luo luottamuspulaa myös viljelijöille, joilla ei ole rohkeutta uusien koneiden investointeihin eivätkä nuoret muutenkaan ole innokkaita ryhtymään sokerinjuurikkaan viljelijöiksi.

Suomen sokerituotanto ja sokeritehdas on maailman pohjoisin, siksi sato on pienempää kuin etelämpänä, siksi myös kansallinen tuki -nykyisin 350€/hehtaari - on välttämätöntä, mutta sitäkin uhkaa vähintään pienentäminen. Samoin kuljetustuki - nykyisin miljoona euroa - on vaakalaudalla. Kuljetusmatkat ovat osaksi pitkiä, koska viljelyä on entisten -parhaimmillaan viiden - tehtaiden läheisyydessä, suurin määrä tietenkin kyllä Säkylän ympäristössä, mutta osa Salon seudulla ja Turengin alueella.

Kaiken kaikkiaan sokeritehtaamme on mitä nykyaikaisin. Sokerituotanto on myös monelle muullekin teollisuuden alalle välttämätön kuten virvokejuomateollisuudelle ja makeistuotannolle. Suunniteltu sokeriverokin tuo oman lisäkustannuksensa.

Kaiken kaikkiaan pähkinäkuoressa: halutaanko maassamme jatkaa kotimaisen ruuan tuotantoa tälläkin sektorilla, se rippuu paljolti nyt uuden hallituksen päätöksistäkin. Meillä ei ole varaa lopettaa kotimaista sokerituotantoa!

Ei kommentteja: