keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Vieraita Afganistanista

Tuttavien kanssa on usein lystiä olla. Mutta ei ole pahitteeksi päästä kosketuksiin vieraidenkaan kanssa. Kyllä siinä aina oppii ja viisastuu. Näin tänäänkin, kun sain lounasisännöidä afganistanilaisparlamenttivaltuuskuntaa. Maittemme väliset suhteethan ovat erinomaiset ja Suomi on mukanan monin tavoin Afganistanin kehittämisessä ja rauhan rakentamisessa.

Keskustelussa tulee monia sellaisia asioita selväksi, jotka eivät aina muuten vain uutisia seuraamalla tule tiedostetuksi. Niinpä kävi ilmi Pakistanin nurja suhtautuminen Afganistaniin, koska Pakistan haluaisi hyötyä Afganistanin jälkeenjääneisyydestä kaupassa ja muussa kanssakäymisessä. Viime päivinäkin olemme voineet seurata rajakahakoita ja amerikkalaisten maakuljetusten vaikeutumista Pakistanin kautta. Maailman toiseksi suurimman talousmahdin Kiinan kanssa Afganistanilla sen sijaan on hyvät suhteet aivan niin kuin minä puolestani voin todeta Suomellakin olevan.

Huumekaupasta delegaation johtaja Chaman Shah Attemadi totesi sen olevan kansainvälisen mafian käsissä, joten sitä on vaikea juurittaa. Jopa lentokoneilla kuljetetaan huumeita. Suomi on mukana huumeiden vastaisessa taistelussa tukemalla YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastaisen järjestön UNODC:n toimintaa. Esimerkiksi tänä vuonna Suomi tukee Afganistania 21 miljoonalla. Suomessa on noin 3000 afganistanilaista, joista yksi Fahima Sanglaki toimi erittäin hyvänä tulkkina.

Omassa tervehdyspuheessani kerroin Suomen hyvistä puolista, yleisestä äänioikeudesta jo vuodesta 1906 lähtien ja korkeasta koulutuksestamme, joka on johtanut maamme yhdeksi maailman kilpailukykyisemmäksi kansakunnaksi. Maittemme väliset suhteet ovat lämmenneet tällä vuosituhannella ja niinpä tämä delegaatio on jo neljäs maassamme vieraillut vajaan kymmenen vuoden aikana. Vastaavasti Suomesta on ollut vain kaksi parlamenttivaltuuskuntaa Afganistanissa. Niinpä saimmekin vastavierailukutsun ja nimenomaan minut toivotettiin tervetulleeksi!

Ei kommentteja: