lauantai 17. joulukuuta 2011

Kovin viikko putkessa

Butjetti pitää saada valmiiksi jouluksi, ettei enää välipäivinä pidä kokoontua sitä käsittelemään, kuten joskus takavuosina tehtiin, kun itsekin olin 24-32 vuotta sitten edelliskerran eduskunnassa. Siksi ollaan valmiit istumaan näin joulun alla pitempään ja otetaan myös lisäpäiviä kuten kaksi maanantaitakin käyttöön. Tämän viikon lauantaihinkin oli etukäteen varauduttu, mutta se saatiin sentään kotonaolopäiväksi. Kulunut viikko on ollut koko kauden ylivoimaisesti työteliäin. Niin normaaleilla kansanedustajilla, joilla kaiken lisäksi on valiokuntatyö, mutta myös meillä puhemiehillä. Meillähän puolestaan on monenlaista edustamista ja omat kokouksemme.

Jos lähdetään siitä liikkeelle, niin tiistaina oli jo kello 7.30 lähtien perinteinen Suomen Yrittäjien joulupuuro heidän toimistollaan Mannerheimintie 76, perin sateisesta säästä sinne piti mennä, onneksi ratikat kulkivat hyvästi. Iltapäivällä eduskunnan kirjaston jouluglögit M.A. Nummisen esiintyessä. Jussi Niinistö toimii kirjaston puheenjohtajana. Torstain presidentti Svinhufvudin juhlasta jo kerroin, aamulla toin tervehdyksen kertoen enkelien jouluyönä tuomasta rauhan julistuksesta eduskunnan raamattupiirin joulujuhlaan, jossa oli laulamassa Nina Åström.

Perjantaina isännöin Israelin uuden suurlähettilään lounastilaisuutta puhemiehen juhlatilassa, mukana oli myös Israelin Ystävien puheenjohtaja Elo ja toiminnanjohtaja Ilkka Vakkuri. Perjantaiaamuna oli myös mielenkiintoinen Venäjän ystävyysryhmän tapaaminen lähetystön edustajien kanssa.

Jokaisen päivän täysistunnon alla pidetään puhemiehistön kokous, jossa käsittellään päivän menu eli istunnon päiväjärjestys. Lisäksi viikkoon mahtui puhenmiesneuvoston iltakoulu aamukouluna keskiviikkona kello 8-9.30. Kansliatoimikunta puolestaan kokousti torstaina kello 12-13.30. Kokouksille järjestyy aina sopiva väli istuntojen lomaan, jotka alkoivat kello 12 ja torstaista perjantaihin kello 10. Mukaan mahtui vielä vielä viikottainen eduskuntaryhmän oman kokous torstaina kello 14 ja saman päivän iltana pidetty yleisötilaisuus kansalaisinfohuoneessa rakennusten kosteusvaurioista, joka erittäin onnistunut ja tärkeä tilaisuus ansaitsee oman messunsa.

Ja tietysti kaiken A ja O täysi-istunnot maanantaista perjantaihin. Käytiin perussuomalaisten tekemän välikysymyksen aiheuttama keskustelu ja äänestys sekä aloitettiin budjettikäsittely ensimmäisistä pääluokista ja saattiin myös äänestää ensimmäisistä aloitteista perjantaina kello 13 alkaneessa istunnossa, josta vähän epähuomiossakin myöhästyin valtaosasta äänestyksiä, kun jäin juttelemaan Israelin Ystävien edustajien kanssa, vaikka lounashetki oli jo päättynyt ja äänestyksiin olisin hyvin ehtinyt alusta lähtien. Mutta ei aina kaikkea huomaa, vaikka sihteeritkin pitävät hyvää huolta esimerkiksi siitä, että aina ajallamme olemme johtamassa puhetta, jota riitti joka päivälle tällä viikolla myöhäisiltaan asti, paitsi perjantaina johtaessani kello 16.30 eteenpäin viimeisenä puheenjohtajana istuntoa, saimme puheet loppumaan jo kello 19 mennessä. Normaalistihan perjantain istunnot ovat lyhyitä, vain pelkkiä viikon varrella kertyneitä äänestyksiä kello 13 ja 13.30 välillä.

Jätettiin vielä jopa yksi kirjallinen kysymyskin, johon sain kolmisenkymmentä allekirjoittajaa. Aiheena happigeneraattoreiden käyttö sairaaloissa ja vedenpuhdistuslaitoksissa.
Asiaan palataan myähemmin.

Ei kommentteja: