maanantai 26. joulukuuta 2011

Toinen joulupäivä

Tapaninpäivä toisena joulupäivänä tuo esiin marttyyrien pyhän saaton, ensimmäisenä veritodistajana Stefanus. Näin muistutetaan heti joulun ilosanoman jälkeen, mitä kristillinen uskomme joillekin on voinut merkitä ja merkitsee vielä tänä päivänkin jossain päin maailmaa, esim. Iranissa. Mutta kaikki kaikessa, rikkautemme on iankaikkinen elämä.

Tapaninpäivän nimi tulee Stefanuksesta. Hänet valittiin yhtenä seitsemästä suorittamaan pöytäpalvelusta Apostolien teoissa eli huolehtimaan seurakunnan avuttomista ja köyhistä jäsenistä.

Kristittynä hän oli riippumaton Mooseksen laista. Se kiihdytti juutalaiset häntä vastaan ja hänet vietiin Neuvoston eteen. Stefanuksen puolustuspuhe kiihdytti Neuvoston jäsenet ja niin hänet kivitettiin. Näin hänestä tuli ensimmäinen kristitty marttyyri eli veritodistaja.

Tästä seurasi ankara kristittyjen vaino. mutta kuten sanotaan, että marttyyrien veri on siemen, toteutui se tässäkin. Stefanuksen kivittäjien viittoja näet vartio Saulus ja hänessä täyttyi Stefanuksen rukous vainoojiensa puolesta. Sauluksesta tuli Paulus eli pikkarainen eli Paavali, kristillisen uskon suurin apostoli eli sanoman eteenpäinviejä ja monien kirjeittensä kautta myös yksi Uuden Testamentin kirjoittajista.

Ei kommentteja: