Maamme politiikan tutkijat ovat lyöneet viisaat päänsä yhteen ja saaneet kokoon kolme ja puolisataa sivua viisasta tekstiä Muutosvaalit 2011 otsakkeen alle. Teos on valmistunut sopivasti, kun jytky-vaaleista on kulut vuoden päivät. Pähkinänkuoreen koottuna todetaan puolueiden välisten voimasuhteiden muuttuneen vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ppoikkeuksellisen paljon. Todetaan myös ajan näyttävän, kuinka pysyviksi tai tilapäisiksi koetut muutokset jäävät.
Monelta kantilta analysoidaan PerusSuomalaisten jytkyä eli 34 lisäkansanedustajan saamista.
Taivaan merkit olivat todella mahdollisimman suotuisassa asennossa hienon tuloksen saavuttamiseksi. Ei edes juuri ennen vaaleja suoritettu callup-kikkailukaan ollut esteenä. Yli vuoden ajan callupit olivat antaneet tulokseksi yhtäjaksoisen nousukäyrän, vaalien alla kuitenkin saatiin mukamas parin prosenttiyksikön lasku. Vaaleissa kuitenkin tulos oli jopa yli parhaankin callup-ennusteen. Mistä siis voitiin saada tämä notkahdus viime hetkelle. Voidaan myös kysyä, mikä olisikaan lopputulos ollut ilman tätä näennäistä alamäkeä. Toisaalta tietysti yli vuoden jatkunut callup-kannatuksen nousu ruokki osaltaan suosion lisääntymistä.
Niitä suotuisia taivaanmekkejä oli siis asialinjaisesti paljon. Tietysti ykkösenä oli kaikkien näiden tekijöiden aiheuttama voimakas muutostahto ja pettymys vanhojen valtaa pitäneiden puolueiden politiikkaan ja vaihtoehdottomuuteen. Olivat vallalla sitten vuoronperään mitkä puolueet tahansa, politiikka oli aina samanlaista.
Suuureksi mielipiteiden muokkaajaksi nousi harjoitetun EU-politiikan kritisoiminen velkamaiden tukemisineen ja juuri vaalien alla tapahtunut Portugali-paketin myöntäminen.
Myöskin halitsematon maahanmuutto ja elintasomaahanmuuttajien omia kansalaisia parempi asema herättivät katkeruutta. Niinpä muutenkin koettiin rikkaiden ja köyhien välinen kuilu liian voimakkaaksi. Myös vuosia vellonut vaalirahakohu satoi perussuomalaisten laariin, koska puolue ei koskaan ollut saanut pienintäkään tukea ei ammattiyhdistysliikkeltä, ei hämäperäisillä tarkoituksilla varustetuilta liikemiehiltä eikä miltään muultakaan taholta. Oli myös pakkoruotsin poistamisvaatimus ja keskustan ministeri Lehtomäen ajaman maaseudun jätevesiasetuksen tyrmääminen.
Monia muitakin asioita voisi nostaa esiin kuten puoluetuen ja jäsenkirjavirkanimitysten arvostelun sekä perinteisten hyväksi koettujen arvojen kannattamisen. Turvallisuuden takaaminen poliisi vakansseilla ja puolustusvoimien toimintavalmiuden säilyttämisellä ovat nousseet esiin näkyvämmin vasta nyt vaalien jälkeen säästöpäätösten ansiosta.
Ja tietysti tarvittiin onnistunut vaalikamppanja ja varteenotettavat ehdokkaat kaikkialla eri vaalipiireissä. Kruununa kaiken yläpuolella tietysti puolueen puheenjohtajan Timo Soinin vakuuttava esiintyminen mediassa. Ei edes vastustajien hokema: Timo Soinia voi äänestää vain Uudellamaalla, purrut, koska hänen esiin nostamiensa asioiden kannattajia oli mahdollista äänestää koko maassa perussuomalaisten ehdokaslistoilla.
Niinpä ei mikään ihme, että tuli ISO JYTKY! Siitä on nyt tasan vuosi. Hyvin on pysytty koossa ja vaikutettu eduskunnassa suurimpana oppositiopuolueena ja mennään lujalla vauhdilla syksyn kunnallisvaaleihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti