tiistai 10. huhtikuuta 2012

Kuntauudistuksesta Kankaanpään osalta

Perussuomalaisten kanta kaupunginhallituksen valtuustolle antamaan kuntauudistuslausuntoon:

Perussuomalaisten valtuustoryhmä kannattaa kaupunginhallituksen yksimielisesti antamaa lausuntoa vastauksena valtiovarainministeriön pyytämään lausuntoon kunnallishallinnon rakenne-työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista.

Jo pitkälle selvitelty ja neuvoteltu kuntaliitos Kankaanpää-Jämijärvi-Parkano on nyt ainakin toistaiseksi jäädytetty ministeriön kuntauudistusehdotuksella, jossa molempien pääsopijapuolien eli niin Kankaanpään kuin Parkanonkin ympärille on erikseen ehdotettu omat kuntakokonaisuudet. Ne molemmat kuitenkin ovat mielestämme tulevaisuutta ajatellen työpaikka- ja väestökehityksen sekä huoltosuhteen heikentymisen tähden pitkällä tähtäimellä edelleen huonosti toimeen tulevia. Vain hyvinvoiva kunta voi turvata kuntalaisten tarvitsemat palvelut.

Niinpä kuntauudistuksessa olisikin tässä tilanteessa lähdettävä ensin liikkeelle valtion omista toimenpiteistä eli sote-uudistuksen (sosiaaali- ja terveys-uudistus) toteuttamisesta, jonka jälkeen nähdään kuntien toimeentulo – ja elinmahdollisuudet. Vasta sen jälkeen voidaan ryhtyä sitten neuvottelemaan mahdollisista kuntauudistuksista, kun tiedetään missä mennään.

Kankaanpää alueen suurimpana kuntana on tietysti ehdotetun alueen keskus, mutta Jämijärven, Lavian ja Honkajoen lisäksi alueeseen olisi saatava myös Karvia, Siikainen ja mahdollisesti myös Pomarkku ja miksei Kiikoinenkin. Edelleen pitäisi tämän Pohjois-Satakunnan kuntien lisäksi pitää ovia auki Parkano-Kihniö-Ikaalinen-suuntaan. Tällöin olisi saatavissa laajapohjainen yhteistyöalue kolmen kaupunkikeskittymän Pori-Tampere-Seinäjoki välimaastoon.

Sairaanhoitopiirien ja maakuntaliittojen rajat tulevat myös muuttumaan EU-maailmassa eläissämme, joten palveluiden hoitaminen tulee jatkossakin varmistaa nykyisten rajojen estämättä myös suuremmissa yksiköissä. Kaikissa tapauksissa on huolehdittava ennen kaikkea siitä, että terveydenhoitopalvelut saadaan mahdollisimman tehokkaasti, niin kuin nykyisinkin ainakin Satakunnan sairaanhoitopiirin välityksellä sen estämättä, että niitä voidaan saada muualtakin.

Vaikka elämmekin nykyhetkessä, meidän on kannettava huolta myös edessä olevasta tulevaisuudesta.Muutenkin yhdymme kaupunginhallituksen antamiin yksimielisiin lausuntoihin esim. kuntien alijäämien hoitamisesta ennen mahdollisia kuntien yhdistämisiä esimerkkinä velkaantuneimmista kunnista Lavia. Kiinteistövero tulee palauttaa entiseen verotulojen tasausjärjestelmän piiriin.

Ei kommentteja: