maanantai 16. huhtikuuta 2012

Vapautuksen vuosijuhlassa

Aina huhtikuun puolivälissä pidetään Porissa Satakunnan vapautumisen vuosijuhla, niin nytkin sunnuntaina 15.4. Porin Lyseon salissa arvokkaalla ohjelmalla. Kaksi vuotta sitten juhlapuhujana esiintyi silloinen Perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Jussi Niinistö, Vapaussoturi-lehden päätoimittaja ja nykyinen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja. Vuosi sitten juhlapuhujana toimi eversti Sampo Ahti ja tällä kertaa niin´ikään eversti suoraan Etelä-Pohjanmaalta Antero Maunula.

Niinpä juhlapuhuja keskittyi käsittelemään vapaussodan taustoja ja alkuvaiheita nimenomaan etäläpohjalaisesta näkövinkkelistä. Ja kieltämättä maakunnalla oli voimakas osuus sotatoimiin. Päämaja sijaitsi Seinäjoella. Venäläisten joukkojen aseistariisuminen alkoi Lapulta, Ylistarosta, Ilmajoelta ja Vaasasta. Myös monia joukko-osastoja löytyi alueelta: Vöyrin sotakoulu, Vimpelin kurssi, poliisikoulu Jalasjärvellä, Vaasassa perustettiin suojeluskuntien keskusjärjestö. Myös aselasti ja jääkäreitä saatiin maahamme juuri Vaasan kautta. Ja Mannerheimikin saapui Pohjanmaallle johtamaan maan vapauttamistoimia.

Antero Maunula antoi myös esimerkin tämänkin päivän toiminnasta kertomalla Pohjanmaalta lähdettävän kahdella linja-autollisella Vapaussodan perinneyhdistyksen kesäpäiville, jotka järjestetään tällä kerralla Satakunnassa Säkylän Huovinrinteen varuskunnassa 12.-13.5.
Minut eduskunnan 2. varapuhemies on pyydetty sinne tuomaan valtiovallan tervehdyksen.

Porin juhlassa esiintyi moneen otteeseen Satakunnan Sotilassoittokunta reippaine kappaleineen. Porin Mieslaulajista koottu iäkkäimpien laulajien muodostama Vaarinlaulu kajautti myös ilmoille reippaita lauluja.

Tervehdyksiä esittivät tutut porilaiset eli kaupungin puolesta Samsa Kataja, seurakunnan Kari Erkkola ja lottaperinteen jäsenenä Marjatta Kaartinen. Järjestäjäjoukkokin oli merkittävä;
Vapaussodan Porin seudun perinneyhdistys, Vapaussodan Satakunnan Perinneyhdistys, JP-27:n Perinneyhdistys Ry Satakunnan osasto, Lottaperinne Pori.

Ei kommentteja: