keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Synkkä yksinpuhelu

Professori Kanniainen oli haastateltavana aamuTV:ssä. EU:n  uudesta tilanteessa Kreikan parlamenttivaalien ja Ranskan presidenttivaalin jälkeen. Ei näyttänyt löytyvän mitään valoa Euroopan heikkeneviin talousnäkymiin: Euroopan rahaliitto on epäonnistunut eikä Euroopalla ole talouskasvuakaan. Miten eteenpäi? Eilinen Suomen Venäjän kauppakillan vierailu Venäja-ryhmämme kutsumana osoittaa yhden varteenotettavan suunnan: Venäjän kauppamahdollisuudet ovat loputtomat, siellä siis voisi olla mahdollisuutemme!

Mitä Kanniainen sitten kertoi.

Koska rahaliitto ei luonut sääntöjä ja rangaistuksia talouskurin rikkomiselle , on monen jäsenvaltion ollut helppo elää yli varojensa.

Kreikan tie on todennäköisesti sama kuin Islannissa, jossa oma valuutta devalvoitiin. Näin saatiin talous kasvuun. Euroopan tuetkaan eivät pystyu pelastamaan Kreikkaa, näin sen on itse otettava oma rahansa käyttöön, kuten nyt vaaleissa menestyneet EU-kriittiset puolueet esittävätkin.

Espanjan tilanne on myös vaa´ankielellä: Työttömyys 25%, nuorisotyöttömyys 50%, harmaa talous kukoistaa, asuntojen hinnat syöksyssä ja koko talouskupla uhkaa puhjeta ja kurimus on edessä. EKP:n rahat eivät enää riitä näin ison maan pelastamiseen, vaikka juuri EKP ei tähän asti turvannut kriisimaiden markkinoiden toimivuutta ja näin ostanut aikaa, mutta ei se yksistään riitä.

Tarvitaan näet talouskasvua, rahaliiton valuviat on korjattava. Ainoa mahdollisuus on yrityksille luotava uskoa tulevaisuuteen ja vain sitä kautta saadaan kaivattua kasvua, nykyiset säästötoimenpiteet vain kurjistavat tilannetta.

Suomihan elää viennistä, Eurooppa taantuvine talouksineen ei luo kasvualustaa. Olemme menettäneet monia merkittäviä vientisektoreitamme. Mekin tarvitsemme suuria muutoksia rakenteisiimme ja se juuri voisi olla yksi vahvuustekijöistämme, kuten siis myös Venäjän-kaupan kehittäminen.