tiistai 5. kesäkuuta 2012

Pöydällepanoäänestys

Äänin 73 - 52, poissa 74 jäi eläkelaitosten vakavaraisuutta koskevien säädösten muuttamista ajava lakiesitys ensimmäisessä käsittelyssä panematta pöydälle. Oppositio kokonaisuudessaan olisi halunnut lakieesityksen palauttamista vielä perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi syystä siitä, että pienyrittäjiltä liikaa perityn työkyvyttömyysmaksun 1, 5 miljardin palauttamisesta ei ole täyttä varmuutta.

Äänestyksessä suurin ryhmä oli siis poissaolevat, nimenhuudosta poissa oli 16 vähemmän eli 58. 16 oli siis kadonnut jo teille tietämättömille, sillä äänestämään odotettiin kaikkia myös pikkuparlamentin puolelle työhuoneisiinsa ehtineet.  Istuntoa oli ehtinyt kulua vasta parikymmentä minuttia. Eduskuntaryhmittäin poissaolijat jakautuvat sosialidemokraatit 20, kokoomus 17, keskusta 13, perussuomalaiset 11, ruotsalaiset 5, vihreät 4, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit 2. Hallitusryhmistä oli poissa 50 ja oppositiosta puolet vähemmän eli 24.

Hallituksen esityksen puutteiden tähden perussuomalaiset esittävät sen siirtämistä uudelleen valmisteltavaksi ja nykyistä määräaikaislakia jatkettavaksi siihen asti, kun uusi lakivalmistelu saadaan aikaan.

Tässä käsittelyssä tuli selkeästi ilmi eduskunnan täysistuntomenettelystä kansanedustajien nopea poistuminen nimenhuudon jälkeen. Etukäteen tiedetyt äänestykset ovat aina heti istunnon aluksi. Kun nyt tuli yllättävä äänestys, josta ei ollut ennalta tietoa, näkyi tämä poislähteminen äänestysnumeroissa, vaikka siis kymmeniä kansanedustajia palasikin äänestyskellojen soiton hälyyttäminä takaisin.