torstai 12. heinäkuuta 2012

Soinin puheet nousseet arvoon arvaamattomaan

Seitsemäs tila maailman vaikuttavimpien talousasiantuntijoiden listalla on kenelle tahansa mairittelevaa siitäkin huolimatta, että listalle on leikillisesti annettu nimi maailman taloudelle vaarallisimmat henkilöt. Nimensä näkyviin saaneet ovat todella maailman johtavia poliitikkoja ja talousasiantuntijoita.

Timo Soini - kukas muu - on tämä 13 nimetyn joukossa tilalle seitsemän päässyt henkilö. Se jos mikä on melkomoinen huomionosoitus pienelle mutta sisukkaalle maalle nimeltä Suomi. Listan ykkösnimenä loistaa Saksan Angela Merkel, kakkosena Ranskan Francois Hollande ja juuri ennen Timoa kuudentena itse Yhdysvaltojen presidentti Barak Obama.

Eipä syyttä Timo Soini itse totea päässeensä arvovaltaiseen seuraan, erittäin varteenotettavaan porukkaan. Luulisi jo Suomessakin havahduttavan Timon vakaviin varoituksiin, joita on jo vuosia kuultu. "Euro ei toimi, olen yrittänyt varoitella siitä enkelten ja ihmisten kielellä, mutta viesti ei ole kelvannut" toteaa Timo asiasta kuultuna. Jokohan olisi aika ottaa varoituksesta vaari.

Espanjan pankkituet ovat tuoneet Euro-kriisin tilanteeseen, jossa ei enää ole käytettävissä helppoja ratkaisuja. Joko Suomi irtautuu eurosta tai sitten etelän maiden on tehtävä niin. Tuntuu järjen vastaiselta, että Suomi pyristelee ainoana pohjoismaana Euro-maana makselemassa etelän täysin erilaisen talouskulttuurin maiden talousvelkoja, kun muut pohjoismaat ovat kokonaan vapaat hoitamaan vain omaa talouttansa. EU:hun kuuluvat Tanska ja Ruotsi eivät ole ottaneet euroa, rikas öljymaa Norja ei edes ole EU:ssa.

Yhä useampi asiantuntijakin on ruvennut kallistumaan Timon ajatuksenjuoksun kannalle. Moni puhuu jopa markan takaisinottamisesta tai ainakin varautumisen valmistelemisesta Eurosta eroamiseksi.