torstai 9. elokuuta 2012

Lottopotti

Lottovoittoa ei ole tullut eikä se lopulta tullut Karvian kesäteatterissakaan, vaikka luulo ja usko oli suuri kunnankin virkailijoilla. Olimme sotainvalidien leiriläiset katsomassa jo toisena kesänä peräkkäin Karvian kesäteatterinäytöstä. Kylmä vaan pakkasi tulemaan, rupeavat ilmat viilenemään iltaa kohti, kun ei enää ole sadepilviä, joita niitäkin on ollut ihan riittämiin, niin ennätyssateiden Karviassa ennenkaikkea, mutta kyllä muuallakin.

Kesäteatteri vedettiin melko vähin voimin, lipunmyyjä paljatui näyttelijäksi, samoin lipun tarkastaja, väliajan kahvin tarjoajat sentään olivat muuta väkeä. Ja kyllähän ohjelmalehtisestä kävi ilmi, että taustayhteisöjäkin on: Karvian Teatteriyhdistys, Jalasjärven kansalaisopisto, Karvian vapaa-ajanlautakunta, SKAF-opintokeskus.

Näytelmä on taattua kesäteatteriohjelmaa. Maalaiskomedia pienen kunnan taistelusta elinvoimaisuutensa puolesta, johon luultu loton jättipotti olisi tuonut hyvän vahvistuksen. Väki eläköityy, valtionosuudet pienenevät, nuoret muuttavat muualle, keinot ovat todella vähäiset kuten myös uudet ideat. Tähän nykykuntia todella raastavaan ristiriitaan näytti lottopotti tuovan kaivatun piristysruiskeen. Mutta... lopulta kaikki paljastui väärinkäsitykseksi.

Helsingin Keskuspuiston Kesäteatterissa näytelmää  on esitetty täysille katsomoille 56 kertaa. Kirjoittaja Seppojuhani Ruotsalainen on uudistanut sitä kahteen otteeseen ja Karviassa esitetty oli tämän uusimman version mukainen.

 Näyttelijöitä oli kolmetoista, joista helpoin osa oli tilanomistaja Julius Af Hockenbergillä, joka lopuksi vain kärrättiin näyttämön ohitse. Pääroolia veti kunnanjohtajan osassa ollut Jarno Nevala, jonka osuus oli todella vaativa, mutta hyvinhän hän kuten muutkin näyttelijät selvisivät jopa käynneistä lämpimän veden puljussa. Mieleen vain tuli, miten turistina paikkakunnalle saapuneen osaa vieneen Jani Nevalan kävi, kun kylmässä ilmassa oli vuoroin puljussa ja sitten taas esiintyi märkänä ja lähes vain uikkareissa. Toivottavasti kaikki säilyivät terveinä!

Harmiton kesäteatteri kuuluu suomalaiseen kesään, joka vain on kovin usein yllätyksellinen, milloin on sadetta, milloin niin kuin nyt tällä kerralla viileä, onneksi voittopuolisesti kuitenkin lämmin ja aurinkoinen. Hyvää  jatkoa Karvian kesäteatterille!