torstai 2. elokuuta 2012

Tattoo

Aika hullumaista hommaa, kun Haminan Tattoon jälkeen noin kello 22 lähdimme ajamaan kotia kohden, jonne saavuimme ennen aamuyön kello kolmea. Suomi on suuri maa ja etäisyydet pitkät ja maanteillä nopeusrajoituksia ja taajamien kautta kulkemisia.

Mutta itse Tattoo Bastionin areenalla on kyllä kokemisen arvoinen. Sotilassoitto ja kuviomarssit ja koko miljöö hakee vertaistaan,. Itse Tasavallan Presidenttikin puolisoineen kunnioitti kutsuvierasnäytäntöä läsnäolollaan. Näytti hänellä olleen Haminassa muutakin tehtävää lehtitietojen mukaan.

Suomesta oli kolme soittokuntaa, ulkomaalaisia viisi. Kaikki toinen toistaan parempia ja yllättäviä, esittäen hienoja kappaleita ja mielikuvitusrikkaita kuviomarsseja. Suomen soittokunnat olivat Kaartin Soittokunta, Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta sekä yhdistetty Karjalan Sotilassoittokunta ja Rakuunasoittokunta.

Italiasta oli Fanfara Bersaglieri eli tarkka-ampujat mustine metsonsulin koristettuine lierihattuineen ja kimeä-äänisine torvineen. Ranskaa edusti maan asevoimien suurimpiin soittokuntiin kuuluva Viestijoukkojen soittokunta soittaen sotillallisella täsmällisyydellä maan omaa musiikkia.

Vain parikymmentä vuotta vanha Latvian maavoimien keskussoittokunta valloitti lilan värisillä asusteillaan ja taitavalla palkintojakin saaneella soitollaan esittäen jopa Sibeliuksen Jääkärimarsiin. Venäjältä oli saapunut  Laivaston keskussotilassoittokunta soittaen Tsaikovskia ja yllättävän Kimalaisen lennon, joka oli yhtä lyhyt kuin kimalaisen lento konsanaan onkin.

Viimeisenä ulkomaalaissoittokuntana oli vuorossa Hollannin armeijan kuninkaallinen soittokunta henkivartiorykmentin juhlaunivormussa karhunnahkatöyhtöpäähineineen.

Kun sopraano Mari Palokin oli laulanut soittokuntien säestyksellä jopa Minun kultani kaunis on, oli vuorossa Finaali, kaikkien soittokuntien yhteissoitto, jossa oli mukana myös solistien Mari Palon ja myös kuuluttajana tiomineen Mikael Konttisen laulama Rukous. Valtavien tykinlaukausten kuuluessa taustalla soitettiin yhteisesityksenä Porilaisten marssi ja lopuksi soittokuntien poismarssi tapahtui Suomalaisen ratsuväen marsin 30-vuotisessa sodassa tahdissa.