keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Islannin ilmatilavalvonta vie kohti Natoa

No niin, heti kun saatiin kunnallisvaalit alta pois, rupeaa tulemaan niitä kansalta pimitettyjä tietoja, joita ei ennen vaaleja äänestäjien pelossa uskallettu julkistaa.

Tämän päivän uutinen on puolustusvoimien lentokoneiden lähettäminen Islannin ilmatilan valvontaan, vaikka asia vaatii vielä lopullisen hallituskäsittelyn ja eduskunnan päätöksen.

Asiaa tivattiin puolustusministeri Carl Haglundilta myös vaalien alusviikolla, mutta saimme kuulla vain asian olevan sunnitteluasteella ilman mitään lopullisempaa aikomusta. Jo silloin eduskunnan kyselytunnillakin koko yhtynyt oppositio vasenryhmää möten ilmoitti, ettemme missään tapauksessa hyväksy Suomen menenmistä valvomaan Nato-maa-Islannin ilmatilaa, koska se on selvä askel kohti Nato-liittoutumaa. Ja mehän olemme täysin liittoutumaton ja puolueeton maa varsinkin, kun olemme päässeet eroon aiemmasta YYA-sopimuksestakin  Neuvostoliiton kanssa maan lakattua olemasta.

Emme myöskään voi ymmärtää, miten meiltä riittää miljooniin nousevia varoja tällaiseen toimintaan, kun samanaikaisesti olemme joutuneet lopettamaan kuusi varuskuntaa ja mittavat säästöt muutenkin kohdistuvat puolustusvoimiimme.

Mielenkiinnolla odotammekin hallituspuolue vasemmistoliiton taas uusia selityksiä Nato-yhteistyön hyväksyttävyydestä. Vaikka ei tämä liene ensimmäistä kertaa ilmavalvonnankaan alalta, sillä uutisista on näinä päivinä kuulunut, että vastaavaa valvontaa on suoritettu Baltaiassakin, varsinkin Virossa ilman mitään julkisuutta tai virallisia lupia. Armeija näyttää - paitsi että se marsii vatsallaan - toimivan aivan omien lakiensa mukaan maan virallisesta hallituksesta ja politiikasta täysin riippumattomasti. Miten tämä voiolla mahdollista?