maanantai 22. lokakuuta 2012

Tavanomaiset vaalinalusharhautukset menossa

 
Timo Soini sanoo Iltasanomien teettämästä galluptuloksesta 13,6% jo odottaneensakin takapakkia, laskua syyskuusta oli 1,2%. Samoin juuri MTV3:n puolueiden puheenjohtajien vaalikeskustelun jälkeen MTV3:n julkaisemassa tutkimustuloksessa on sama 1,2% lasku 15,2 prosenttiin.



Aivan samoin julkistettiin eduskuntavaalien viimeisellä viikolla koko vuoden jatkuneen gallup-nousun päälle laskevat tulokset, mutta vaalitulos oli suurempi, kuin mikään gallup oli ilmoittanut. Samoin oli asianlaita myös sitä edellisten vaalien edellä. Näin siis tämä vaalien alusharhautus on jo aivan totuttua käytäntöä eikä mitenkään tee tyhjäksii edessä olevaa PerusSuomalaisten vaalivoittoa. Edelliskuntavaaleissahan kannatuksemme oli vain viiden prosentin luokkaa, joten edelleen on odotettavissa jopa kolminkertainen vaalitulos.



Näin yht´äkkiä ajatellen tuntuisi gallupin laatijoiden tekevän tahallisesti tällaisen notkahduksen PerusSuomalaisten tulokseen aina vaaleja edeltävällä viikolla, mutta kuitenkin täytyy uskoa gallup-tutkijoiden hyvään ja puolueettomaan tahtoon. On vaan vaikeaa eri muuttujien osalta arvioida kannatustamme, koska juuri meidän kohdallamme kannatus on noussut niin moninkertaiseksi, että on varmasti vaikeaa asettaa oikeita korjauskertoimia.



Kysyihän yhden mielipidetiedustelufirman omistaja kansanedustaja Eero Lehti jokin aika sitten minulta, kun kuntagallupit osoittivat meille jopa 17-18 prosenttia, että vieläkö uskot galluptuloksia manipuloitavan.



Kaiken kaikkiaan on hyvä muistaa vanhan viisaan Veikko Vennamon varoitus aina vaalien alla, että varokaa älkääkä uskoko viimehetkien harhautuksia. Viimeisen päivän lehteenhän voi laittaa mitä soopaa tahansa, eikä sitä enää voida ennen vaalia korjata. Nythän toki lisääntynyt ennakkoäänestys osaltaan tekee tämänlaatuisen harhautuksen melko tehottomaksi ja siten sen myötä ovatkin sellaiset likaiset keinot melkein poistuneetkin. Rehellisesti vaaleihin!