lauantai 1. joulukuuta 2012

23 puhetta kolmesta eurosta

23 kolme puhetta kolmen euron tähden, blogi metsästysasioista:
Sanotaan kolmen markan suutarin tekevän viiden markan vahingon. 23 puhujaa käytti kuitenkin eduskunnassa puheenvuoron kolmen euron korotuksesta käsiteltäessä riistanhoitomaksun korottamista. Tuli kyllä puheita kuunnellessa ja puheenvuoroja jakaessa, että täytyykö tällaisestakin asiasta säätää oikein eduskunnan käsittelyllä lain muutoksesta. Ei ihme, että byrokratiamme on valtava.

Itse asia ja puheet kyllä olivat täyttä asiaa. Valiokunta mietinnössään edellyttää entistä suurempaa osuutta ohjattavaksi lain tuotosta riistanhoitoyhdistysten toimintaan, joka on tehokasta vapaaehtoistyötä. Näin tehdään muuten valtion kontolle jääviä tehtäviä, avustetaan riistatutkimuksissa ja suoritetaan riistakanta-arvioiden maastolaskennat.  SRVA:n varassa on liikenneonnettomuuksissa vahingoittuneiden eläinten etsintä ja lopettaminen. Ja juuri metsästyksellä pystytään vähentämään hirvien aiheuttamia vahinkoja liikenteessä ja samoin maa-ja metsätaloudelle muuten aiheutuvia tappiota.

Tämän kaiken ansiosta on välttämätöntä, että myös nuoria saadaan hakeutumaan metsästysharrastuksen piiriin, joita vanhemmat metsästäjät sitten opettavat. Siksi kustannukset, joita on monia muitakin kuin vain tämä riistanhoitomaksu, eivät saisi nousta liian korkeiksi, jotta nuorillakin oli varaa tähän harrastukseen.

On myös huomioitava, että kun valtion budjetissa osoitetaan suorat määrärahat vatakunnallisille luonnonsuojelu- ja ympäristöjärjestöille, niin yhteisistä verovaroista ei kateta riistahallinnon menoja, vaikka myös riistamiehet suorittavat monipuolista luonnonsuojelutyötä, tähän epäkohtaan myös monissa puheenvuoroissa viitattiin.

Oli muuten esillä pelkästään miesnäkökulma, salissakin oli vain miehiä, kun Maria Tolppanen ainoana naisena tuli saliin odottamaan seuraavan asian puheenvuoroaan, olin kiusauksessa antaa hänelle puheenvuoron pyytämättä, jotta olisimme kuulleet myös naisnäkökulman.

Mutta eipä onneksi kaikista hallituksen esityksistä ja niistä valmistuneista mietinnöistä käytetä näin monia puheenvuoroja, muuten aika ei riittäisi, kun kuitenkin tänä vuonnakin hallitus on antanut jo yli 150 esitystä eduskunnalle.