torstai 8. marraskuuta 2012

Talvivaaran jättimäinen jätevesivuoto

Perussuomalaisten Pentti Kettusen kyselytunnille tuomana oli esillä Talvivaaran kaivoksen mittava jätevesivuoto valottuen todella monipuolisesti monen ministerin ja kansanedustajan vuoropuhelun tuloksena. Kaikki tekevät parhaansa tilanteen korjaamiseksi ja oppimista on monella taholla, niin kaivosväellä, ELY-keskuksella kuin hallituksellakin.

Pentti Kettunen totesi Suomen valtion olevan Solidiumin kautta toiseksi suurin kaivoksen yksittäinen omistaja ja kysyi miten hallitus omistajan edustajankin ominaisuudessa puuttuu jatkuvasti toistuviin kaivoksen päästöongelmiin ja aikooko hallitus todella puuttua asiaan ja antaa pikaisesti tarvittavat lakiesitykset, jotta tällaisiin katastrofeihin voitaisiin puuttua välittömästi ja riittävän tehokkaasti? Monet muutkin perussuomalaisten kansanedustajat saivat kysyä, Lea Mäkipää kovisteli hallitusta kaivosveron aikaansaamisesta.

Talvivaaran altaiden vuotokohdasta pääsi karkaamaan ainakin 20 000 kuutiota jätevesiä ympäröiviin vesistöihin. Arvostelua on yleensäkin herättänyt tehtaan käyttämä toimintamalli valtavan vedenkäytön suhteen ja vesien varastoiminen jättialtaisiin, joihin tulee myös luonnonvesiä varsinkin tällaisena runsassateisena vuotena yli äyräittensä, eikö omat jätevedet pitäisi pyrkiä puhdistamaan.

Vuotokohta saatiin monen päivän etsintöjen jälkeen paikannettua ja sitä saatiinkin lopulta tukittua torstai-iltaan mennessä 80 prosenttisesti. Jälkipyykin pesu onkin sitten melkoinen. Vaaditaan jopa ympäristöministerin eroa, kaivoksen johtamisjärjestelyitä pääomistaja Pekka Perän johdolla arvostellaan. Ympäristöhaitoista kärsiville asukkaille luvataan korvauksia ja koko kaivosyhtiön         aikaisempaa ympäristölupaa arvostellaan annetuksi  liian löyhin perustein. Kun nyt yhtiö on hakemassa uutta lupaa, niin varmasti lupaehtoja tiukennetaan tuntuvasti, jotta näistä jatkuvista päästöongelmista päästäisiin.