maanantai 30. syyskuuta 2013

Nitraattiasetus

Tänään me Satakunnan kansanedustajat saimme tietoiskun Kokemäen perunatärkkelystehtaalla, joka on omistaja myös Lapuan vastaavalle tehtaalle. Keskiviikkona Etelä-Pohjanmaan kansanedustajat saavat saman informaation. EU:n direktiivin mukainen asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta uhkaa asettaa kyseenlaiseksi näiden tehtaiden jatkamisen. Yksin Kokemäen tehtaan vaikutuspiirissä on 500 viljelijän toimeentulo vakavalla paikalla. Tämä on yhtä järjetöntä kuin merenkulullemme miljardiluokan lisäkustannukset tuova rikkidirektiivi. Esimerkiksi tämä Kokemäen tehdas Finnamyl Oy tarvitsisi 9 miljoonan investoinnin 12 miljoonan liikevaihdolla. Järjetöntä!
 
Tällä 9 miljoonalla eurolla saataisiin aikaan tärkkelysteollisuudessa muodostuvan perunan solunesteen jalostaminen erottamalla proteiini ja väkevöittämällä loppu lannoitteeksi.
 
Myös tämän solunesteen levittämisessä pelloille on tulossa hankaluuksia. Nykyisin sitä saa levittää vielä 15.11. asti, mutta jatkossa viimeiseksi lupapäiväksi tulisi kaksi viikkoa aiempi määräaika eli marraskuun eknsimmäinen päivä. Ylimääräistä nestettä varten jouduttaisiin rakentamaan kalliit lisäaltaat. Nesteen levittäminen pelloille ei niin suuressa määrin edes onnistuisi keväällä, jolloin ennen kylvöjä aikaa olisi käytettävissä vain 10 päivää. Lisäksi esitetään solunesteen levittämisen enimmäismääräksi hehtaaria kohden16 kuutiota, kun nykyisin määrä on 40 kuutiota. Tuskin viljelijät edes ottaisivat näin laimeaa lannoitetta pelloilleen.
 
Samoin tuntuu järjettömältä, että vaikka Suomen perunasato on jo nyt 30 % Ruotsia ja Tanskaa jäljessä, saisi Suomessa käyttää typpilannoitetta vain 110kg hehtaarille. Esimerkiksi sokerijuurikasta saa lannoittaa 170kg/ha ja peruna käyttää kaiken lisäksi kaiken saamansa typen, joten ympäristöhaittoja ei perunan typpilannoittamisesta aiheudu.
 
Kaiken kaikkiaan tuntuu kuin toden teolla yritettäisiin vaikeuttaa tärkkelysperunatuotantoamme niin paljon, että olisi pakko laittaa pillit pussiin. Kenen etu se voisi olla.

Ei kommentteja: