keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Elinvoimainen Pohjois-Satakunta

Yli sata pohjoissatakuntalaista valtuutettua ja kunnallisvirkamiestä  ja - naista oli koolla Jämi-Areenalla keskustelemassa, miten asioissa etenemme. Valtiovallan taholta on esitetty yhdistymisvaatimuksia, jotka tosin eivät vielä ole lopullisia eivätkä ole saavuttaneet lainvoimaa, mutta neuvonpitoihin ja suunnitelmien laatimiseen meidät on velvoitettu. Ja tavoitteena on tietysti silmien eteen nostettu elinvoimainen Pohjois-Satakunta.

Paikallislehti otsikoi kokoontumisemme etusivullaan "Varjojen mailla" kertoen seitsemän viisaan miehen pohtineen tulevaisuutta, kun jokaisesta seitsemästä pohjoissatakuntalaisesta kunnasta oli yksi edustaja paneelissa. Sukupuolijakauma ei oikein mennyt kohdalleen. Mutta kyllähän nykyisin on aivan toista, kuin joskus kymmeniä vuosia sitten, jolloin valtuustoissa istui pelkästään miehiä. Nyt myös naisia on runsaasti, onpa meillä perussuomalaisillakin naisedustus niin Kankaanpäässä, Honkajoella, Jämijärvellä kuin Siikaisissa.

Monissa puheenvuoroissa kyllä asetettiin kyseenalaiseksi kuntajakoselvitystyön päämäärä, kuntien yhteenliittyminen. Valtaosa haluaa edelleen olla omassa kunnassaan eikä siinä kyllä kunnian kukko  laula sille, joka on omaa kuntaansa lopettamassa. On myös hyvä muistaa vanha suomalainen sananlasku: Maasta se pienikin ponnistaa. Ja myös pieni voi olla kaunista. Ei siis juurikaan uskottu suuruuden ekonomiaan.

Tämän kaiken yläpuolella leijuu pakon ilmapiiri, sillä hallitusvalta on tehnyt kaikki - niin sote-uudistusehdotuksensa, kuntajakouudistuksen, keskuskuntien pakkoliitoslakiehdotuksensa kuin valtionosuusuudistuksensa - ilman yhteistyötä opposition kanssa. Jos jotain tahdotaan saada aikaan, silloin pitää lähteä parlamentaariselta, laajalta pohjalta liikkeelle. Juuri tänään hallitus on lopultakin ottanut tämänkin onkeensa, kun on asetettu toimikunta karsimaan valtionhallintoa.

Saa nähdä, mitä näistä selvityksistä ja neuvonpidoista oikein tulee, villoja tai kankaita: Pohjankangas, Kyrönkangas, Suomenselkä, Pohjois-Satakunta.

Ei kommentteja: