sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Apostolien päivänä ja Siionin virsistäkin

Nyt sunnuntaina on apostolien päivä ja kuudes sunnuntai helluntaista. Saan olla pitämässä messun Jämijärven kirkossa kello 10. Sen jälkeen on kirkkokahvit ja siioninvirsihetki seurakuntakodissa. Kaikki saavat tulla ja ovat jopa lämpimästi tervetulleita. Jämillä alkoi jo tänään suuri lentonäytös ja jatkuu koko sunnuntaipäivän. Tänään oli yli kahdenkymmenen laskuvarjohyppääjän yhdistelmähyppy taivaalta pääsiäisenä turmaan syöksyneiden laskuvarjohyppääjien muistoksi.






Messussa olivat palvelemassa kanttorina Paula Koivunen-Wilen, tekstin lukijoina Elisa Viikeri ja Ulla Sorvari, joka toimi myös ehtoollisavustajana, Anja Järvinen esirukoilijana ja Timo Saarenmaa suntiona. Kahvikeitosta kirkkokahveilla huolehti Päivikki Majamäki kälynsä kanssa. Melkoinen joukko siis kantamassa vastuuta, mikä sen hienompaa. Monta muutakin tuttua sai nähdä niin kirkossa kuin sitten seurakuntakodillakin. Aina eivät kaikki ehdi jäädä kirkkokahveille. Siionin virsiä veisattiin viisi kappaletta, yhteensä 29 säkeistöä.






Entiseen hyvään aikaan voitiin seuroissa veisata yhtä ainoaa virttä 24 säkeistöäkin eli nykyistä 12 säkeistön virttä Käy isänmaataan kohti ain tien kaidan matkalaiset. Silloin sanottiinkin, että kyllä tätä veisuun ihanuutta saatiinkin maistaa oikein toden teolla. Edellisessä siioninvirsikirjassa  kyseinen virsi olikin jaettu neljään osaan a, b, c, ja d osat. Nykyisessä joitakin virsiä on puolestaan jaettu useammaksi virreksi kuten esimerkiksi Vilhelmi Malmivaaran virrestä Milloin opin lasten lailla on tehty kolme erillistä virttä.






Alkuperäiset Siionin virret suomensi Jalasjärven kappalainen Elias Lagus vuonna 1790 ruotsalaisesta Sions Sånger-kokoelmasta. V.1893 Vilhelmi Malmivaara uudisti virret varsinkin kieliasun puolesta. Seuraavan uudistustyön johtajana oli Jaakko Haavio v.1971. 53 virren lisävihko näki päivänvalon v. 2005. Ja parast´aikaakin on toimikunta tekemässä uudistusta. Rakkaasta lapsesta halutaan pitää hyvää huolta, siksi tärkeitä juuri Siionin virret ovat koko körttikansalle eli meille heränneille.

Ei kommentteja: