keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Ovatko kriisimaiden hätälainat auttaneet

Voi täydellä syyllä kysyä, ovatko kriisimaille suunnatut tukipaketit auttaneet muita kuin pelastaneet Saksan ja Ranskan pankit sekä Irlannin ja Espanjan omat pankit.


Kaikkia viittä kriisimaata Kreikkaa, Irlantia, Portugalia, Espanjaa ja Kyprosta yhdistää se, että yksikään niistä tuskin selviää velkataakastaan. Velkaa on tavalla tai toisella jossain vaiheessa leikattava.


Irlanti on vähitellen saanut taloutensa syksyn oikenemaan, mutta kriisi on kaikkea muuta kuin selätetty. Valtion velka on räjähtänyt käsiin, työttömyys on jatkuvasti korkealla ja alkuvuodesta 2014 liikkeelle lähtenyt talouskasvu lässähti loppuvuodesta. Työttömyyden nousun yli 20% on estänyt se, että korkeasti koulutettuja nuoria on muuttanut maasta lähes 400 000 henkeä, joka on melkein 10 prosenttia Irlannin väkiluvusta.


Samoin on käynyt Portugalin. Talous on edelleen heikolla tasolla, valtiovelka on 130% bkt:stä, työttömyys on 14% luokkaa ja suuri joukko korkeasti koulutettua työvoimaa on lähtenyt maasta. Talous on vain supistunut tälläkin vuosikymmenellä.


Kesällä 2012 Espanja sai 100 miljardin tukipaketin, jolla pelastettiin kiinteistökuplan romahduttama pankkisektori. Kuitenkin EU:n sanelema talouspolitiikka on johtanut katastrofiin. Työttömyys on uskomattomalla tasolla 24%, valtionvelka  100% bkt:stä. Ja Euroopan komission ennusteen mukaan Espanjan velkaantuminen vain jatkaa kasvamistaan.


Viidentenä maana pieni veroparatiisina tunnettu Kypros sai myös tukipakettinsa: velkataakka on noussut 110% bkt:stä, työttömyys on 17%, talous romahtanut vuodesta 2011 yli 10%.


Kreikka tietysti on oma kaikkein ikävin esimerkki EU-politiikan. 226,7 miljardin maailmanennätystuella  ei ole onnistuttu saamaan Kreikkaa nousuun, vaan europäättäjien strategia on painanut Kreikan massiivisen velkataakan alle ja vienyt mukanaan neljänneksen maan taloudesta. Kreikka ei ole selvinnyt jaloilleen. Vain Kreikan valtiotoimintojen rahoittamiseen ei olisi tarvittu kuin noin 27 miljardia.


Ei siis ole ihme, että myös eurokriittiset puolueet ovat nousseet näissä maissa. Syriza on voittajaehdokas sunnuntain vaaleissa Kreikassa. Espanjassa vastaava radikaali vasemmistopuolue Podemos on gallupkärjessä ja ajaa velkojen romuttamista ja EU:n taloussääntöjen romuttamista. Ranskassa eurovaalit voittanut Front National ajaa voimakkaasti eroa eurosta. Italian kaikki oppositiopuolueet, jopa Berlusconin johtama Forza Italia, kannattavat avoimesti eroa eurosta.

Ei kommentteja: