keskiviikko 24. elokuuta 2016

Eikö mikään muutu

Keskustapuoluetaustaisen Nuorisosäätiön tiimoilla kuohuu taas. Aiemminhan muistamme sen jakaneen vastoin tarkoitusperiään vaaliavustuksia puolueväelleen. Kuitenkin säätiö näyttää saavan jatkuvasti RAY:n avustuksia, vaikka monilta muilta esim. kuntien vanhustalojen rahoituksilta on avustukset lopetettu. Nuorisosäätiön rikkoessa ilmiselvästi tarkoitusperäänsä pitäisi myös oikeudenmukaisuuden mukaan tulla rangaistuksia.

Mutta näyttää vanhaa totuutta "laki ennen mua syntynyt myös jälkeheni jää" mukaillen olevan edelleen totta myös käytäntö "ennen mua syntynyt käytäntö myös jälkeheni jää". Väärämielisiin toimitatapoihin näyttää olevan mahdotonta saada parannusta ja oikaisua.

Hyvä esimerkki on vakuutusoikeuden lääkärit, jotka yhä edelleen voivat eläkkeenhakijaa näkemättä silmäänsäkään räpäyttämättä todeta hakijan työkykyiseksi. Viime vaalikaudella ministeri Risikon ansiosta saatiin edes se parannus, että nyt vakuutusoikeuden lääkärien pitää perustella hylkäyksensä. Mutta kunnia ja omantunnon kautta vakuutus jäi edelleen voimaansaattamatta. Samoin ei vieläkään ole saatu voimaan vaatimusta, että hakijan ehkä monienkin erikoislääkärien antamien lausuntojen perättömäksi tekemistä ei tarvitse kohta kohdalta käydä lävitse.

Tosin nyt oikeusministeri Jari Lindströmin toimeksiannosta ollaan taas laatimassa uutta lakiesitystä vakuutusoikeuksien tuomioiden kohtuullistamiseksi. Saas nähdä, saadaanko oikeutta alistetuille työkyvyttömyyseläkkeen tarvitsijoille. Tähän asti he ovat todella olleet ikään kuin toisen luokan kansalaisia ilman kansalaisoikeuksia.

Ei kommentteja: