keskiviikko 31. elokuuta 2016

Kekkosen kuolemasta 30 vuotta

Urho Kaleva Kekkosen kuolemasta on kulunut tasan kolmekymmentä vuotta. Matti Pitko kirjoittaa siitä facebook-sivullaan. Pian olisi ollut hänen 86-vuotis-syntymäpäivänsä. Hänhän oli syntynyt 3.9. 1900. Hautajaiset olivat sitten syyskuun 7. päivänä. Kekkonen oli presidenttinä neljännesvuosisadan vuodet 1956-82 eli siis yli 80-vuotiaaksi asti häntä pidettiin virassa!

Muistan myös 1956 Kekkosen valinnan, kun radiossa luettiin valitsijamiesten äänestysliput Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen... ja Fagerholm, Fagerholm, Fagerholm... ja Kekkonen voitti 151-149 eli niukimmalla mahdollisella tuloksella.

Muistan katsoneeni hautaussaattoa eduskunnan ryhmähuoneemme ikkunasta eduskuntatalon ylimmästä kerroksesta Arkadiankadun puolella. Ilmeisesti ainakaan kaikkia kansaedustajia ei kutsuttu siunaustilaisuuteen suurkirkkoon.

Muistan myös eduskunnassa aina jännitetyn Kekkosen viimeisinä vuosia avajaisistunnon presidentin puhetta. Ensinnäkin, miten Kekkonen selviää portaissa puhemiehen korokkeelle ja sitten, miten suurella tekstillä olevat puhepaperit pysyvät järjestyksessä. Joskus paperien järjestys sekosi ja saimme odottaa, miten nopeasti oikea paperi löytyi. Kekkosella oli hyvin huono näkö viimeisinä presidenttivuosinaan. Häntä pidettiin aivan liian pitkään virassa, olisi pitänyt päästää aiemmin vapaalle. Mutta tietyt tahot käyttivät häntä näin hyväkseen pönkittäen omia valtapyyteitään!

Ei kommentteja: