lauantai 1. lokakuuta 2016

Ajan hammas puree

Ei voi mittään, aika kuluu, tänään ekana vapaapäivänä päästiin eka kertaa joka syksyisen urakan kimppuun, 15 km aurakeppejä saatiin pystyyn, ainaskin viidesosa urakasta peittoon, hyvä näin, kun ne kokouksista tms. muuhun liikenevät päivät tuntuvat oleva niin hakusessa.

Muut niin se aika vaan pyörittää nopeasti filminauhaansa. Päivän Hesarissa enteillään, että enoni Kalle Räikkeen piirtämää Helsingin nyt 50 vuotiaaksi ehtinyttä jäähallia odottaisi purkaminen suunnitellun Helsinki Garden-hankkeen jaloista. Voiko olla mahdollista, että Olympia-Stadion miljööseen kuuluva ja maamme ensimmäisiä jäähalleja voitaisiin näin vain hävittää. Eivätkö pieteettiä ja  historiallisia arvoja omaavat rakennuksetkaan enää ole turvassa. Missä on museoviraston kannanotot.

Me kuitenkin saamme asua 60 vuotta sitten rakennetussa Kalle Räikkeen piirtämässä omakotitalossa, emmekä ole missään aikeissa hajottaa hienoa taloamme, päin vastoin aina välistä kunnostelemme, vuosi sitten tehtiin ulko- ja kattomaalaus sekä vedettiin maalämpö. Kallen piirtämiä taloja Kankaanpäästä löytyy peräti neljä kappaletta ja lisäksi mökkimme saunarakennus

Helsinki näyttää kyllä olevan valmis vaikka mihin tuhoamisvimmaan, siitä hyvä esimerkkinä pyrkimys Malmin lentokentän muuttamisesta asuinalueeksi, onneksi eduskuntaan ollaan saamassa kansalaisaloite kentän säilyttämisestä.

Ajan vinhan pyörän pyörimisestä on hyvänä esimerkkinä Hesarin 50 vuotta sitten 1966 julkaisema uutinen eduskunnan kansliatoimikunnan päätöksestä hakulaitteiden hankkimisesta kansanedustajille. Itsekin sitä käytin vuodesta 1979 lähtien. Tänä päivänähän kännykät ja tietokoneet ovat ne syrjäyttäneet.

Suurin kirjailijamme Aleksis Kivi jo kirjoitti osuvan yleispätevästi: "Ajan kangasta ei lievitetä takaisin. Niinpä päivät nousee, laskee, vuosi vuoden jälessä siirtyy pois, siirtyvät viimein vuosikymmenetkin."

Ei kommentteja: