sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Isojoen äitienpäiväjuhlassa

Tänään sain olla puhujana Isojoen Raimo Malinin ja miesten työryhmän järjestämissä perinteisissä äitienpäiväjuhlissa monitoimitalolla (oheisena otteita puheestani):

Hyvät Isojoen perinteisen äitienpäiväjuhlan osallistujat ja erityisesti te kunniavieraat: Äidit ja isoäidit

Tätä arvokasta kansallista juhlapäivää on Suomessa vietetty vain yhtä vähemmän kuin mitä nyt vietämme itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuotta eli äitienpäivää ruvettiin juhlimaan maassamme vuodesta 1918. Äitienpäivä lähti liikkeelle Yhdysvalloista v. 1905 ja nykyisin äitienpäivää vietetään kaikkialla maailmassa. Ja onkin mitä aiheellisinta muistaa äitejämme ja teidän tekemäänne työtä niin lastenne ja perheittenne kuin myös koko yhteiskuntamme hyväksi. Emme koskaan osaa siitä tarpeeksi kiittää ja arvostaa riittävästi. Ja usein kiitollisuutemme jää osoittamatta. Siksi on hyvä että ainakin kerran vuodessa saamme avoimesti näyttää kiitollisuutemme ja muistaa siten teitä äitejä, jotka vielä olette elossa, meidän varttuneempien äidithän ovat jo kiitostemme tavoittamattomissa vanhurskasten levossa.

Mainitsin sitten edellisessä fb-päivityksessäni esillä olleen Lauri Viidan runon äiidistään Alfhildistä ja luin myös koko runon. Sitten puhuin kotini seinällä maalauksessa olevan Uuno Kailan runosta:

Uuno Kailas on kirjoittanut runossaan Sanat: On olemassa hyvin paljon sanoja./ Sanat elävät/ ja minä voin ne nähdä./ Toiset ovat rumia ja toiset kauniita./ Äiti on hyvin kiltti sana – paras sana./ Se maistuu paljon suukkoselle./ Isäkin on hyvä sana,/ mutta siihen kertyy joskus ukkosta/ ja silloin on paras/ livahtaa oven taakse piiloon.

Seuraavaksi luin ehkä yhden kauneimmista äitirunoista Lydia Koidulan Äidin sydän runon.
Jatkoin:

Sain aikanaan olla uskonnonopettajana Jari Huhtasalolle juuri silloin kun hän tuli tunnetuksi heleällä lapsen äänellä laulamallaan sydämiemme herkimpiä tuntoja kuvaavalla laululla Äideistä parhain sä oot:

Lapsuus, se on korvaamaton. Paljon mä sain, siks' kiitän nyt vain. Äidillein vaan laulaa nyt saan,
äideistä parhaimman sain. Lohdun hän loi, suojan hän soi. Hellyyttä koin, nyt kiittää sua voin. Rakkaudesta voimaa mä saan, äideistä parhaimman sain. Hän ymmärtää ja lohduttaa, laulun tään hän nyt saa. Kallein hän on, niin korvaamaton, parhain hän on, äiti mun. Luotas jos tie kerran mun vie, suureks' kun vartun, unhoon jää et. Muistot nää mieleen jää, rakkautes tää. Äideistä parhain sä oot. Olen myös saanut tutustua tähän Jarinkin todella suurenmoiseen äitiin!

Virsikirjastammekin löytyy mitä puhuttelevin äideillemme mitä oikeutetuimpaa kiitosta osoittava piispa Väinö Malmivaaran sanoittama virsi Oi Jeesus, siunaa äitiä, suo rauhan onnen päiviä, jonka sitten luin kokonaisuudessaan.

Tämä äitienpäivän vietto valtakunnallisine presidentin kunnia-äitien muistamisineen ja kaikkialla maassamme suoritettavalla juhlaliputuksellaan osoittaa teille äideille annettavan suuren arvon. Vuosikymmenten aikana juuri äitienpäiväpuheiden ansiosta on lähtenyt liikkeelle monia äitien ja perheiden asemaa parantavia asioita kuten neuvolavastaanotot, vanhempainvapaat, lapsilisät ja äitiyspakkauksen. Voidaankin sanoa äitien aseman hoidetun parhaiten koko maailmassa meillä Suomessa. Ja sen te äidit olette ansainnet. Emme osaa kylliksi teitä kiittää ja kunnioittaa, sillä ei ole suurempaa, tärkeäpää mutta samalla vaikeampaa tehtävää kuin nousevan sukupolven lasten ja nuorten kasvattaminen parempaa huomispäivää varten ja juuri tässä työssä äitien panos on ensiarvoista.

Lopuksi viittasin Vapahtajamme Jeesuksen suorittamaan palvelutehtävään jopa opetuslasten jalkojen pesemisineen ja sanoin Jeesuksen antaman rakkauden olevan myös äitien voiman lähteen.

Juhlassa oli myös runsaasti musiikkiohjelmaa ja laulettunakin esitettiin Äidin sydän  ja Äideistä parhain. Myös kirkkoherra Jari Kuusi toi seurakunnan tervehdyksen kiittäen äitejä kauniilla puheellaan.

Ei kommentteja: