Puheenvuoroni Kankaanpään sankarihaudoilla kaupunginhallituksen puheenjohtajana kaatuneiden muistopäivänä:
Arvoisat sotiemme veteraanit, hyvät kaatuneidenmuistopäivän
sankarihaudoille kunnianosoitukseemme kokoontuneet
100-vuotiaan isänmaamme Suomen vapautuksen ja itsenäisyytemme hinta on ollut kova. Sen jälleen kerran voimme nähdä ja kokea täällä sankarihautojemme äärellä muistaessamme perinteiseen tapaan sankarivainajiamme jo talvisodan päättymisestä lähtien v. 1940 toukokuun 3. sunnuntaina sotamarsalkka Mannerheimin aloitteesta.
Kirjahyllyssämme on talvisodan sankarivainajien muistojulkaisu Vapautemme hinta, johon 750 kookkaalle sivulle on koottu talvisodan sankarivainajien kuvat niin, että yhdelle sivulle parhaimmillaan on mahtunut 48 kuvaa.
Kirjan esipuheessa kenttäpiispa Johannes Björklund kaikkiinkin sotiimme soveltuen: Suomen kansan historiaan on jälleen kirjoitettu kunniakas lehti. Sodan sankarien työ on ikimuistettava ajan ja iäisyyden kannalta. Ennen kaikkea sankarivainajien verikylvö on elävä siemen, josta nousee uusi, ennen näkemätön kasvu isänmaan tulevaisuuden onneksi ja Jumalan kunniaksi.
Isät ovat raivanneet, varjelleet ja viljelleet tätä tuhansien järvien maata auroin, miekoin miettehin. Viljavat vainiot, sankariteot ja kukoistava hengenviljelys vuossatain varrella osoittavat heidän askeleitaan. Suomen kansan syvyyksiä luotaava hengenikävä on tehnyt tästä maasta myöskin tuhansien virsien maan, jonka asumisen rajat on otettu Jumalan kädestä.
Isäin teitä astuessaan joutui Suomen mies jälleen v.1939 irroittamaan otteensa auran kurjesta ja tarttumaan miekkaan. Oli astuttava tielle, jolla moni kohtasi matkansa pään. Se on kalliiden uhrien tie. Välkkyvien vesien, hohtavien hankien ja kaiken ylle kaartuvan taivaankannen sinivalkein värein hulmuavaa ristilippua seuraten käytiin taisteluun kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta kamppaillen kaiken sen puolesta, mikä meille on pyhää ja kallista. Osoitamme kunniaa kaatuneiden muistolle laskemalla seppeleen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti