perjantai 23. kesäkuuta 2017

JUHANNUKSENA SYDÄNSUVEN SUURENA JUHLANA
Runoilijamme ovat laittaneet parastaan kuvatessaan keskikesämme valoisien öiden parasta aikaa juhannusta. Aleksis kivi: Maa kunnasten ja laaksojen,/ mi on tuo kaunoinen?/ Tuo hohtees kesäpäivien,/ tuo loistees pohjan tuulien,/ tuo talven, suven ihana,/ mi ompi soma maa? Viljo Kojo: Veet välkkyy taas ja kukkii maat/ lain mukaan ikuisen,/ lämmittää jalkaas ruohikot/ taas kesäkennättäin.  Simo Korpela: On kesän kirkas huomen/ ja suvi-sunnuntai./ Ei liiku lehdet tuomen,/ on lintunenkin vait./ Kuin pyhäin juhlasaatto/ käy soinnut yli maan./ Tää on kuin päivän aatto/ sen suuren, autuaan. Näin juhannus onkin nimetty Suomen lipun päiväksi.

Mutta varsinaisesti ja alun perin Juhannus on tietysti saanut nimensä Johannes Kastajasta Jeesuksen edelläkävijästä. Niinpä saamme muistella hänen traagista elämäänsä ankarana parannussaarnaajana ja muistaa hänen nimensä kuitenkin merkitsevän: Jumala on armollinen.

Myös meillä Suomessa tämä nimi edelleenkin on eri muodoissaan Johannes, Juhani, Jussi, Jukka, Juha, Juho, Juhana, Janne, Jani yksi tavallisimmista miesten nimistämme. Ja kaikissa näissä on pohjimmaltaan tämä sama sisältö siitä , että Jumala on armollinen.

Kysymystä syntisyydestämme voi joskus olla vaikea hyväksyä, vaikka Martti Lutherkin opettaa, että olemme samalla kertaa vanhurskaita ja syntisiä Ja siksi tarvitsemme syntiemme anteeksiantamusta, joka on mahdollista yksin armosta, yksin uskosta ja yksin Kristuksen kautta.

Armoa meidän myös voi olla kovin vaikeaa vastaanottaa. Mieluummin pyrkisimme turvaamaan johonkin omaamme. Tästä muistan oivan esimerkin helatorstaina haudatun presidenttimme Mauno Koiviston haastattelun hänen kosketelleessaan luterilaisen uskomme kansaamme juurruttamaa syvää vastuuntuntoisuutta kysellen, voiko luterilainen koskaan olla varma anteeksiantamuksestaan.

Tähän vastasi opiskelutoverini professori Martti Lindqvist kysymyksen tulevan oikealta taholta, sillä kansalleen presidentti edustaa juuri kaikkein vastuuntuntoisinta henkilöä. Ja hänelle Lindqvist sanoi, että kyllä se armo kuuluu presidentillekin. Ja myös meille kaikille muillekin.

Johannes Kastajan nimen mukaisesti Jumala on armollinen!                                                                                                                                                                                                                                              
Ei kommentteja: