perjantai 13. lokakuuta 2017

Sosialidemokraattien kirjoja

Ostin uusimman Lasse Lehtisen kirjan tiiliskiviromaanin Väinö Tannerista, joka sisältää lähes 900 sivua. Ennestään on jo kymmenen muuta vanhan kollegani sujuvasta kynästä syntyneitä kirjoja. Vuosia on jo ollut itsensä Tannerin kirjoittama Olin ulkoministerinä talvisodan aikana.

Innostuin katsomaan hyllyssäni olevia muiden sosialidemokraattien tekemiä kirjoja tain elämäkertoja. Niitä löytyikin yllättävän paljon. Mauno Koiviston kirjoja oli neljä, Kalevi Sorsan ja Heikki Kosken molempia kaksi. Vanhemman polven Arvo Poika Tuomisen kuuluisia muistelmia kolmin kappalein.

Lehtisen kirjojen joukossa on kaksikin elämäkertaa, toinen Pirkko Työläjärvestä, toinen K-A. Fagerholmista. On myös itse Fagerholmin kirjoittama muistelmakirja Puhemiehen ääni.
Muita elämäkertoja löytyy Rafael Paasiosta kertova Kun aika on kypsä, Keijo Liinamaa - sovinnon mies ja uusimpana Eero Heinäluoma Tasavallan vahva mies.

Muistelmakirjoihin liittyy myös omana aikanani varapuhemiehenä ollut Veikko Helle Puuseppä Suomen eduskunnassa. Samoin Lyyli Aalto Sano Lyyli vaan.

Eduskuntakollega Sakari Knuuttilan Sanoista tekoihin kokosi kovien kansien väliin perustuslakiin hänen aloitteestaan saadun kansalaisen oikeuden työhön. Reino Paasilinnalta on Miellyttävää väkivaltaa ja Kaarlo Pitsingiltä Jumala rokulissa.






Ei kommentteja: