torstai 24. tammikuuta 2019

KUINKA TÄSTÄ ETEENPÄIN


 Ei aikaisempina vuosisatoina ole ollut itsestään selvyys, milloin uusi vuosi alkaa. Kuitenkin aikaa myöten on päästy yksimielisyyteen roomalaisen tradition mukaiseen tammikuun 1. päivää, joka siis koko maailmassa on vuoden ensimmäinen päivä. Näin se yhteisenä käytäntönä helpottaa vuoden kalenterin tekemistä ja seuraamista.
Vuoden vaihde on aina itsetutkistelujen ja tulevaisuuden tarkastelun aikaa. Mennyt vuosi on voinut monella tavoin olla vaikeaa ja raskastakin. Syystä on vanhassa almanakassa perinteisesti laitettu tammikuun alkuun nöyrä rukous: Anna, oi Jeesus, rauha ja menestys!
Nykyisenä voimakkaan muutoksen ja rajujakin yllätyksiä täynnä olevana aikana voimme olla varmoja vain taakse jääneen vuoden tapahtumista. Tulevaisuus edessämme aukenee tuntemattomana. Syystä Väinö Malmivaara kyselee uuden vuoden virressään: “Kuinka lainkaan uskallamme käydä vuoteen alkavaan?” Ja niinpä hän löytää vastauksena nöyrän rukouksen: “Kuule, Herra, huutoamme, saavu jälleen auttamaan. Anna uuden vuoren armo, särkyneeksi sydän lyö. Katso, Herra, nääntyneihin, uudeksi luo mielemme. Kerran kiitossäveleihin vielä taipuu kielemme.”
Psalmista kahdeksan saamme lukea kaiken epävarmuutemme ja tulevaisuudenpelkommekin keskellä, miten meidän Herramme on niin suuri, että hänen valtasuuruutensa ulottuun kaikkeen maassa ja aina taivaittenkin ylitse! Psalmirunoilja jatkaakin katsellessaan Jumalan taivasta ja hänen sormiensa tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka hän on luonut, että mikä on ihminen, että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen?
Psalmintekijä kirjoittaa sitten meistä ihmisistä: “Ja kuitenkin Sinä Jumala teit hänestä lähes jumal´olennon, Sinä seppelöitsit hänet kunnialla ja kirkkaudella; panit hänet hallitsemaan kättesi tekoja, asetit kaikki hänen jalkainsa alle. Herra, meidän Herramme, kuinka korkea onkaan Sinun nimesi kaikessa maassa!”
Kaiken Luoja, Taivaallinen Isämme hallitsee koko maanpiiriä Poikansa Jeesuksen kanssa kutsuen meitä yhteistyöhön viljelemään ja varjelemaan maapalloamme. Siinä meille riittää tehtävää myös yhteisesti politiikan avulla mahdollistaaksemme rauhan säilymisen, ilmaston varjelemisen, köyhyyden poistamisen ja nälkäisten ruokkimisen.
Näin Taivaallisella Isällämme on meitä kohtaan rakkauden ajatukset. Siksi hän antoi ainoan Poikansa, jotta meillä hänen kauttansa olisi niin tämä ajallinen kuin iankaikkinenkin Elämä!
Saammekin turvallisesti elää alkanutta uutta vuotta ja rukoilla:

 Jumala! Katselen uutta aikaa edessäni.
 En tiedä, mitä on tulossa.
Anna minulle luottamusta ja toivoa,
jotka kannattelevat kaikkien vaiheiden ja aikojen yli.
Suo, että osaisin irrottautua vanhasta.
Anna avoin mieli ottaa vastaa tuleva.
Kiitos, että Sinä olet sama eilen, tänään ja huomenna.
Sinun varassasi olen tähän asti tullut.
Sinun varassasi lähden tästä eteenpäin!  Amen

                                                     
Ei kommentteja: