torstai 11. maaliskuuta 2021
Mitä vaalilakia noudatetaan
Omana lisäyksenäni kyselytunnista: Siihen ei saatu mitään vastausta, kun perussuomalaiset kysyivät voimassa olevan vaalilain mukaan ehdokkaiden numerot on annettava ensi keskiviikkona 17.3. niin miten sitten käy, kun uuden ehdotuksen mukaan saakin kerätä ehdokkaita vielä 4.5. asti
Torstai 11.3. Iltalehti
UutisetPolitiikka
Perussuomalaiset hiillosti Marinia kyselytunnilla: ”Skippaatte tärkeitä haastatteluja, mutta Vogueen ja viihdeohjelmiin löytyy aikaa”
Perussuomalaiset tivasi eduskunnan kyselytunnilla nauttiiko oikeusministeri Henriksson edelleen pääministerin luottamusta.
Pääministeri Sanna Marin (sd) ei provosoitunut torstain kyselytunnilla perussuomalaisten puheenvuoroista.
Eduskunnassa on ollut poikkeuksellinen viikko, sillä maanantain ravintolasulku- ja valmiuslakipykäläistunnon lisäksi eduskunnassa ei ole ollut tavallisia täysistuntoja.
Tänään torstaina kuitenkin järjestettiin normaaliin tapaan eduskunnan kyselytunti, jossa oppositiopuolue perussuomalaiset kysyi hallitukselta, miksi kuntavaalien siirtoon päädyttiin vasta nyt eikä vaalien turvallista järjestämistä saatu ajoissa varmistettua.
– Hallitus ei saa rajaturvallisuutta kuntoon, mutta vaalit siirretään laskelmaharjoitukseen vedoten. THL:n johtaja (Markku) Tervahautakin totesi laskelman olleen taustamateriaalia, ei heidän arvionsa, ja oikeusministerin poimineen luvut itse. Kertokaa, miten tämä päätös tarkalleen syntyi, kun pari viikkoa aiemmin kaikki puolueet vastustivat vaalien siirtoa asiallisin perustein. Olette todennut, että äänestäminen ei ole turvallista. Miksi ette ole vuodessa tehnyt siitä kansalaisille turvallista, Vilhelm Junnila (ps) kysyi.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) muistutti, että vaalien siirtämisestä päätettiin parlamentaarisesti, eli perussuomalaisia lukuun ottamatta muut puolueet puoluesihteereiden vaalityöryhmässä kannattivat sitä.
– Linjaus tehtiin siksi, että tautitilanne tässä maassa on pahentunut. Linjaus tehtiin siksi, että muuntovirus leviää. THL:n viesti puoluesihteereille oli erittäin selkeä. Viesti oli se: on todennäköisempää, että touko-kesäkuun vaihteessa epidemia on rauhallisemmassa vaiheessa kuin 18.4. Tämän totesi myös THL:n pääjohtaja lauantaina, Henriksson vastasi.
– THL muutti tässä myös asentonsa viime perjantaina. Selkeästi tuli esille se, että on turvallisempaa järjestää vaalit kesäkuussa. Silloin olemme ehtineet rokottaa paljon enemmän suomalaisia. Vaalejahan pidetään sen takia, että ihmiset voivat olla vaikuttamassa, ja pitää olla turvallista mennä äänestämään. Oikeusministeriö on tehnyt paljon tämän asian eteen yhdessä THL:n kanssa, mutta oikeusministeriö ei voi vastata tämän maan tautitilanteesta.
”Ymmärrättekö?”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho moitti, että vaaleja ei siirretty ”säädyllisellä tavalla”.
– Oikeusministeri vakuuttaa loppuun asti, että tarvittavia järjestelyjä tehdään ja että vaalit pidetään ajallaan. Sitten ne siirretään kolme päivää ennen ehdokasasettelun päättymistä. Lopuksi ministerit ryömivät johonkin kivenkoloon moneksi päiväksi eivätkä kommentoi asiaa mitenkään. Arvoisa hallitus ja ennen kaikkea ministeri Henriksson, ymmärrättekö te epäonnistuneenne tehtävässänne, ja jos kyllä, mitä johtopäätöksiä te aiotte siitä tehdä?
Oikeusministeri Henriksson selkeästi hermostui Halla-ahon kysymyksestä.
– Ymmärrättekö, että tämä tauti leviää? Ymmärrättekö, että on suomalaisten etu, että me järjestetään äänestys silloin, kun se on terveysturvallisesti tehtävissä, Henriksson kysyi perussuomalaisilta.
Hän myös kertoi tuoreina tietoina, että esimerkiksi Ranska ja Italia ovat siirtämässä keväälle suunniteltuja paikallisvaalejaan.
”Imagonkohotushaastatteluja”
Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen puolestaan moitti pääministeri Sanna Marinia (sd) vastuunpakoilusta ja kysyi tältä, epäonnistuiko oikeusministeri Henriksson vaalien siirtämisessä,
– Te olette kansan keskuudessa tunnettu siitä, että te skippaatte kansakunnan näkökulmasta tärkeitä haastatteluja, mutta Vogueen, viihdeohjelmiin ja imagonkohotushaastatteluihin löytyy aikaa, Tynkkynen totesi.
– Annan teille ohjeet vastata tähän kysymykseen, jottei toistuisi esimerkiksi Kymmenen Uutisten välttely, jossa ette antanut vastausta kysyttyihin kahdeksaan kysymykseen kuin vain yhden osalta. Haluan kyllä tai ei ‑vastauksen: Epäonnistuiko hallituksenne ministeri mielestänne, kun valmistelut jäivät puolitiehen turvallisten vaalien järjestämisessä, vaikka muissa maissa vaaleja on pystytty järjestämään?
Marin ei Tynkkysen puheenvuorosta provosoinut, vaan kertoi rauhallisesti oikeusministerillä olevan pääministerin luottamus.
– Minun mielestäni ministeri Henriksson ei ole epäonnistunut. Hän on toiminut tässä tilanteessa vastuullisesti ja hoitanut tehtävänsä mallikkaasti, Marin tuki ministeriään.
TOMMI PARKKONEN
tommi.parkkonen@iltalehti.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti