maanantai 12. huhtikuuta 2021
Näin muuttuu maailma veliseni
Näkökulma: Perussuomalaiset hallituskelpoiseksi - viidennestä äänestäjistä ei voi sulkea ulos
Tänään klo 14:16
Juha KeskinenPuolueissa kehitellään yhteistyökuvioita tulevia hallituksia silmällä pitäen, kirjoittaa Iltalehden Juha Keskinen.
Perussuomalaiset on parkkeerannut itsensä ykköseksi puolueiden kannatusmittauksissa. Muiden puolueiden puheenjohtajat joutuvat katsomaan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon suuntaan uusin silmin. Voisiko perussuomalaisten kanssa sittenkin tehdä yhteistyötä, jopa hallitusyhteistyötä?
Politiikka on laji, jossa juuri mikään ei toimi aivan toivotusti, mutta kaikki on silti mahdollista.
Jussi Halla-ahon noustua perussuomalaisten puheenjohtajaksi ja eduskuntaryhmän hajottua, keskusta ja kokoomus eivät kelpuuttaneet Halla-ahon perussuomalaisia hallitusyhteistyöhön, vaan hallituksessa jatkoivat puolueessaan tappiolle jääneet ministerit Timo Soinin johdolla.
Perussuomalaisten lukemat kannatusmittauksissa osoittaa, että heillä on paljon äänestäjiä tukenaan. Jos tuo kannatus realisoituu eduskuntavaaleissa, on muiden puolueiden otettava tilanne vastaan asiallisesti.
Viidennestä äänestäjistä ei voi sulkea politiikan ulkopuolelle. Perussuomalaisten äänestäjät ovat tavallisia suomalaisia, osa heistä keskustan, demareiden ja kokoomuksen aiempia kannattajia.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saattaa olla pääministeriehdokas seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saattaa olla pääministeriehdokas seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saattaa olla pääministeriehdokas seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. PASI LIESIMAA / IL
***
Poliittisen kentän kehitys näyttää meillä kulkevan samaan suuntaan kuin Ruotsissa. Ruotsissa viime vaalien jälkeen syntyi demarien ja vihreiden hallitus, jota tukevat vasemmistopuolue ja aiemmin porvariallianssissa mukana ollut keskustapuolue.
Ruotsin poliittisen kentän ja blokkijaon oli sekoittanut populistipuolue ruotsidemokraatit nousemalla suurten puolueiden joukkoon. Mikään muista puolueista ei suostunut yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.
Ruotsidemokraatit ovat maltillistuneet ja Ruotsin maltillinen kokoomus on muuttanut suhtautumistaan yhteistyöhön heidän kanssaan. Kuntatasolla yhteistyötä jo tehdäänkin.
Nyt myös Ruotsin liberaalipuolue Folkpartiet on muuttanut linjaansa niin, että yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa on mahdollista. Länsinaapurissa kootaan puolentoista vuoden päästä pidettäviin valtiopäivävaaleihin eräänlaista uutta porvariallianssia.
***
Mitä tekevät Suomessa muut isot puolueet, jos perussuomalaiset on edelleen suurin puolue ensi eduskuntavaaleissa ja Jussi Halla-ahosta on tulossa pääministeri? Kokoomuksessa kanta näyttää lieventyneen vuoden 2017 näkemyksistä.
Tietyin reunaehdoin kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitusyhteistyöstä voisi tulla totta. Talouspolitiikassa puolueet näyttäisivät löytävän toisensa helposti.
Keskusta on kuntavaalien alla yrittänyt murjoa perussuomalaisia kaikin keinoin. Tämä selittyy kuitenkin sillä, että perussuomalaiset on maakunnissa viemässä kahmalokaupalla keskustan kannatusta. Keskustalle on luvassa kaikkien aikojen rökäletappio kuntavaaleissa ja perussuomalaiset on nyt puolueen päävastustaja.
Kuntavaalien jälkeen tilanne muuttuu ja eduskuntavaaleissa keskustan basaari on taas auki kaikkiin suuntiin. Yhteistä pohjaa löytyy perussuomalaisten kanssa runsaasti.
***
Kokoomuksen puheenjohtaja voi päästä valitsemaan: sinipunayhteistyö vai porvariyhteistyö yhdessä perussuomalaisten kanssa.Kokoomuksen puheenjohtaja voi päästä valitsemaan: sinipunayhteistyö vai porvariyhteistyö yhdessä perussuomalaisten kanssa.
Kokoomuksen puheenjohtaja voi päästä valitsemaan: sinipunayhteistyö vai porvariyhteistyö yhdessä perussuomalaisten kanssa. ELLE NURMI / IL
SDP:n tilanne on kaikkein vaikein perussuomalaisten kanssa tehtävän yhteistyön suhteen. Demareiden olisi varsin vaikea kääntää takkiaan suhteessa Jussi Halla-ahon perussuomalaisiin. Siksi SDP:ssä valmistellaankin nyt muita vaihtoehtoja.
SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on käsitellyt kovin sanoin kokoomusta ja sen puheenjohtajaa Petteri Orpoa. Nyt kuitenkin SDP:n ja kokoomuksen välinen sinipunayhteistyö näyttää demareiden kannalta vahvimmalta keinolta, jolla yhteistyö perussuomalaisten kanssa tai oppositioon joutuminen voitaisiin jatkossa välttää.
Ainoa huono puoli tässä demareiden suunnitelmassa on se, että kokoomus pääsee kuninkaantekijäksi. Kokoomus voisi valita porvariyhteistyön tai sinipunan. Viime kädessä vaalitulos tietysti ratkaisee. Näin nopeasti politiikassa tilanteet kääntyvät.
***
Perussuomalaisten vuoden 2017 dramaattisen puoluekokouksen ajoista on kulunut pian neljä vuotta ja Halla-ahon johtamalle populistipuolueelle on käynyt aivan samoin kuin kävi aikoinaan Timo Soinin johtamille perussuomalaisille.
Valta ja vastuu opettavat ja tasoittavat populistinkin särmää. "Kyllä reki varsan kolaa", sanoi Timo Soini aikoinaan.
Perussuomalaiset on puolueena varmaankin säilyttänyt kannattajiensa tärkeänä pitämät peruslinjaukset. Näin voisi ainakin päätellä puolueen korkean kannatuksen perusteella.
Erilaiset ääriajattelijat näyttävät jättävän puolueen yksi toisensa jälkeen. Vaikka perussuomalaisissa ja puolueen liepeillä on nähty värikästä ja häiritsevääkin toimintaa, on puolueen nykymeno selvästikin rauhoittunut.
Perussuomalaisten politiikan syömähampaan eli kriittisen maahanmuuttopolitiikan osalta puolueen rauhoittuminen on varmastikin vain eduksi.
Maahanmuuttopolitiikan faktapohjainen kritisoiminen ja vaihtoehtojen esittäminen täytyy olla sallittua ja jopa toivottavaa. Muut puolueet voivat sitten esittää omat perustellut kantansa. Rasistiset ja muut epäasialliset sisällöt ja sävyt on kuitenkin karsittava pois maahanmuuttokeskustelusta.
Muilta politiikan lohkoilta perussuomalaiset on kuin vaihtuva voileipäpöytä. Eri asioissa tarjotaan kullekin sitä, minkä uskotaan maistuvan. Duunareille perussuomalaiset tarjoavat vanhakantaista SAK:laisen ay-liikkeen sanomaa. Yrittäjiä taas mielistellään Suomen Yrittäjien tavoitelistoilla.
JUHA KESKINEN
juha.keskinen@iltalehti.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti