keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Hopeamitali miesten pariviestissä

 

Kommentti: Kingi-Iivo ja Turbo-Joni pelastivat Suomen trilleripäivän – tästä syystä Suomen naiset floppasivat

VR:n veturit hyytyvät usein pakkasessa, Iivo Niskasen kone ei näemmä siinäkään. Niskanen ratkaisi vedollaan Suomelle mitalin ja Joni Mäki kirkasti sen hopeisiksi, kirjoittaa Marko Lempinen Zhangjiakousta.

13:29

ZHANGJIAKOU

OLIPA huikea puolituntinen!

Se paljastui unohtumattomasti suomalaisittain hyvin kaksijakoiseksi.

Zhangjiakoun hiihtokeskuksessa nähtiin tuossa ajassa kaksi huimaa trilleriä, joista toisessa tuli lähes jättipotti ja toisessa floppi: Iivo Niskanen ja Joni Mäki tykittivät pariviestissä upeasti olympiahopealle, kun taas jopa kultasuosikiksi laskettu pari Kerttu NiskanenKrista Pärmäkoski hyytyi yllättäen neljänneksi.

Miesten finaalin käsikirjoitus oli odotettu: Venäjän karpaasi Aleksandr Bolshunov ja Suomen taipumaton dieselveturi Iivo Niskanen väänsivät hurjan linkouksensa päälle toisella ja kolmannella omalla osuudellaan, eikä sitä myllytystä kestänyt kuin Norjan Erik Valnes, hän jopa hieman yllättäen.

Kun tämä kolmikko kaarsi viimeisen kerran vaihtoon, eroa seuraaviin maihin oli kertynyt jo yli 8 sekuntia. Peli oli sillä selvä: Suomi oli varmistanut mitalisijoituksen.

Zhangjiakoun hiihtokeskuksessa näki jo kaukaa, että Niskasen olemus oli äärimmäisen rento ennen viimeistä omaa lenkkiään. Hän naureskeli vaihtoalueella, hän tiesi mitä oli tekemässä. Jälleen kerran.

VR:n veturit hyytyvät usein pakkasessa, Niskasen kone ei näemmä siinäkään. Voi huoletta sanoa, että kisojen kolmannen mitalinsa saalistanut Niskanen pelasti Suomen päivän, jota oli odotettu kuin kuuta nousevaa.

Suomelle ei tullut odotusten mukaisesti kahden mitalin unelmajuhlia, mutta kiitos ”Kingi-Iivon”, päivästä ei tullut myöskään mahalaskua – jota kokonaan mitalitta jääminen olisi eittämättä ollut.

ANKKURIOSUUDELLA kyse oli lähinnä siitä, mitä tapahtuu maailman kuningassprintterin, Norjan Johannes Hösflot Kläbon takana: venyykö hopealle Suomen taistelijasielu Joni Mäki vai alkuerissä kompuroinut Venäjän Aleksandr Terentjev?

Vapaan sprintin finaalissa Terentjev oli vielä suomalaista ”Turbo-Jonia” vahvempi, mutta ei enää parisprintin loppusuoralla. Mäki ei antanut venäläiselle mitään saumaa, vaan hallitsi tilanteen täydellisesti.

Mäestä on hyvää vauhtia kypsymässä venäläisten viestipainajainen, sillä tuoreessa muistissa on vielä miesten maailmancupin viesti Lahdessa 2021. Tuolloin Mäki kypsytti loppusuoralla itsensä Bolshunovin. Tämä pillastui ja taklasi Mäen maalialueella törkeästi kanveesiin.

Olympiafinaalissa myös Mäki teki loistavan ja hallitun suorituksen, viimeisen päälle käsikirjoituksen mukaisen. Jos ratkaisi Niskanen Suomelle mitalin, Mäelle puolestaan kuuluu kaikki kunnia siitä, että hän kirkasti näkymät hopeisiksi – vastoin viimeisen osuuden starttihetken ennakkokaavailuja. Suomi oli viestin pronssisuosikki.

Mitalillaan kaksikko todisti, että Suomen mieshiihto on siellä missä pitääkin: maastohiihdon huipulla, eikä siis yksistään kolminkertaisen olympiavoittajan Niskasen varassa.

NAISTEN viestistä muodostui sensaatiomainen, kun Saksan duo Katharina HennigVictoria Carl kiri yllättäen olympiavoittoon ohi ennakkosuosikki Ruotsin, jonka kaksikko Maja DahlqvistJonna Sundling ei ollut parhaimmillaan poikkeuksellisen raskaassa maastossa.

Krista Pärmäkoski antoi parisprintin finaalissa kaikkensa. 

Uskomatonta kyllä, Carlia ei ollut alun perin edes ilmoitettu Saksan kokoonpanoon, vaan Katherine Sauerbrey, mutta ilmeisesti lääkärintodistuksen tai vastaavan turvin joukkueeseen oli vielä h-hetken koittaessa mahdollista tehdä tämä muutos.

Kerttu Niskaselta ja Krista Pärmäkoskelta odotettiin minimissään mitalia, ja jopa kultaa siinä tapauksessa, että kaksikon taktiikka olisi purrut. Mutta ei ollut kummastakaan tällä kertaa kisan suvereeniksi vuoristokauriiksi.

Suomi yritti Niskasen osuuksilla karkuun muilta, ja viimeisessä vaihdossa Saksan ja Suomen ero Ruotsiin oli 3,7 ja kolmanneksi lopulta taistelleeseen Venäjään 2,9 sekuntia. Eroa oli liian vähän.

Ennakkoon uskottiin, että tykkikunnossa oleva Niskanen olisi voinut venyttää eron jopa 5–8 sekuntiin, mikä olisi ollut optimaalinen tilanne Pärmäkoskelle. Vaikutti kuitenkin siltä, että suomalaisnaiset olivat jopa ylilatautuneita kisaan.

Suomen kannalta ratkaisuksi muodostuivat niin Niskasen kuin Pärmäkosken toiset osuudet. Kumpikin veti keulasta letkaa, aivan kuten taktiikan mukaan pitikin, mutta kummallakin oli reitin pitkän nousun päällä jopa yllättävän vaikeaa.

Siitä maitohappotuskasta kympin perinteisen hopeamitalisti Niskanen vielä palautui, mutta samassa kisassa pronssille venynyt Pärmäkoski ei.

Juuri tähän pariviestin suomalainen floppi kulminoitui.

Ei kommentteja: