keskiviikko 19. lokakuuta 2022
PS eduskuntavaalien tasolla
Politiikka|HS-gallup
Keskustan kannatus romahti historiallisen matalaksi
Perussuomalaisten kannatus on noussut tasaista vauhtia kesäkuusta 2022 lähtien.
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa 30. syyskuuta. Sipilän kaudella keskustan kannatus oli HS-gallupissa korkeimmillaan 26,2 prosenttia tammikuussa 2015. KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA
Teemu Luukka HS
KESKUSTAN kannatus on pudonnut ennätyksellisen alhaiseksi, käy ilmi Helsingin Sanomien tuoreesta puolueiden kannatusmittauksesta.
Tutkimuksen mukaan keskusta saisi 10,4 prosenttia äänistä, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Pudotus syyskuusta on 1,4 prosenttiyksikköä, mikä on harvinaisen suuri muutos.
Keskustan kannatus ei ole ollut kertaakaan näin heikko HS:n nykyisen kannatusmittauksen aikana. Vertailukelpoisia tuloksia on saatavilla lokakuusta 2011.
KESKUSTAN kannatus on laskenut aikaisemmin HS-gallupin mittaushistorian aikana vain kaksi kertaa alle yhdentoista prosentin. Syyskuussa 2020 ja tammikuussa 2021 puolueen kannatus oli 10,8 prosenttia.
Keskusta keräsi voimansa vielä alkuvuoden kuntavaaleissa, jonka jälkeen helmikuussa kannatus oli 14 prosenttia. Sen jälkeen alamäki on jatkunut syyskuuta lukuun ottamatta.
Keskusta on edelleen neljänneksi suurin puolue, mutta viidenneksi suurin puolue vihreät ei ole kaukana yhdeksän prosentin kannatuksellaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
Keskusta ja vihreät ovat molemman hallituspuolueita, ja ne ovat ottaneet lukuisia kertoja yhteen muun muassa ympäristöasioissa.
TUTKIMUKSEN tausta-aineistosta voi arvioida, että vain noin puolet keskustaa äänestäneistä antaisi varmasti tukensa puolueelle, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.
Vielä kuukausi sitten luku oli 10 prosenttiyksikköä korkeampi, eli todennäköisesti merkittävä osa keskustan laskusta johtuu siitä, että moni puoluetta äänestäneistä on siirtynyt katsomoon.
Keskustalaisia vaikuttaa siirtyneen myös kokoomuksen ja perussuomalaisten riveihin.
Keskustan pito kuntavaaleissa puoluetta äänestäneistä on selvästi heikompi kuin kokoomuksella, vasemmistoliitolla, perussuomalaisilla ja Sdp:llä.
Politiikassa tai keskustan toiminnassa ei ole tapahtunut mitään niin radikaalia, joka varmuudella selittäisi muutoksen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
”Arvokonservatismi yhdistää perussuomalaisia, kokoomusta ja keskustaa, mutta nyt etenkin kokoomus on siinä vahvoilla ja keskusta on heikoilla”, sanoo Kantarin tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.
TUOREESSA HS:n kannatusmittauksessa muutokset olivat muutenkin kohtalaisen suuria.
Kokoomus on edelleen suosituin puolue 24,2 prosentin kannatuksellaan. Lisäystä tuli 0,6 prosenttiyksikköä.
Se on toiseksi korkein kannatus lokakuun 2011 jälkeen. Vielä suurempi suosio puolueella oli kesäkuun 2022 mittauksessa.
Sdp on toiseksi suosituin puolue 19 prosentin kannatuksellaan. Sdp on tullut alas heinäkuun 20,1 prosentin kannatuksesta 1,1 prosenttiyksikköä, josta uusimman mittauksen aikana 0,2 prosenttiyksikköä.
Pudotuksen ajanjaksolle osuivat pääministeri Sanna Marinin (sd) kesän juhlintaa koskevat kohut.
PERUSSUOMALAISTEN kannatus on noussut tasaista vauhtia kesäkuusta 2022 lähtien. Perusuomalaisten kannatus kipusi 1,2 prosenttiyksikköä, mikä oli toiseksi merkittävin muutos keskustan jälkeen.
Punavihreistä puolueista vain vasemmistoliiton kannatus nousi. Kannatusprosenttiin tuli 0,3 prosenttiyksikön lisäys. Edellisen kerran puolueen suosio oli tällä tasolla maaliskuussa 2022. Vaikuttaa, että Nato-jäsenyyskeskustelun aikainen kannatuksen notkahdus on tämän mittauksen perusteella ohi.
Marinin hallituksen muodostavat puolueet nauttivat nyt 51,3 prosentin luottamusta. Syyskuussa vastaava luku oli 53 ja elokuussa 53,1 prosenttia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti