maanantai 12. joulukuuta 2022
Lauri Nurmi PS:n hallituskaavailuista
Äkkilähdöt
ÄKKILÄHDÖT
Telkku
TELKKU
Kotikokki
KOTIKOKKI
Etua
ETUA
Kattokorko
KATTOKORKO
Näköislehti
NÄKÖISLEHTI
Kankaanpää
-11°
TILAA PLUS
KIRJAUDU
Etusivu
Uutiset
Urheilu
Viihde
UUTISET
UUTISETPOLITIIKKA
Näkökulma: Oulun järkytys käänsi viimeksi kurssin – uskaltaako perussuomalaiset lähteä leikkaushallitukseen?
Lauri NurmiMielenkiintoista on nähdä, miten aggressiivisen vaalivideon perussuomalaiset tällä kertaa julkaisee verkossa, Iltalehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi kirjoittaa.
.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaatii katujengien väkivaltarikollisille nykyistä kovempia vankeusrangaistuksia. OUTI JÄRVINEN
Lauri Nurmi
lauri.nurmi@iltalehti.fi
Eilen klo 8:00
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaatii katujengien väkivaltarikollisille huomattavasti nykyistä kovempia vankeusrangaistuksia.
–Vaikka kaikki nuorisorikollisuuteen syyllistyvät tai katujengeissä rikoksia tekevät eivät ole maahanmuuttajia tai maahanmuuttajataustaisia, valtava enemmistö on, Purra painotti lauantaina Ykkösaamussa.
– Tämä on maahanmuuttoon liittyvä ilmiö. Sen takia maahanmuuttopolitiikan kiristäminen on välttämätöntä, Purra jatkoi.
Purran sanat ovat totta.
Pääkaupunkiseudulla on useita väkivaltaisia jengejä, joiden jäsenet eivät nimien perusteella ole suomalaistaustaisia.
Jos jengiläiset surmaavat jonkun tai puukottavat kadulla sivullista ihmistä, perussuomalaisten kannatus todennäköisesti nousee. Tämä on sanottava ääneen, koska muuten perussuomalaisten menestysmahdollisuuksien analyysi jää puutteelliseksi.
Konkreettinen esimerkki löytyy neljän vuoden takaa.
Marraskuussa 2018, puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja, perussuomalaisten gallupsuosio laahasi kahdeksassa prosentissa.
Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho esiintyi vaalitenteissä hyväntuulisena, ja hänen virheetön suomen kielensä vetosi muihinkin kuin stereotyyppisiin maahanmuuton vastustajiin.
Suurta kannatusharppausta ei kuitenkaan ollut näköpiirissä.
Vaalit vaikuttivat olevan SDP:n ja kokoomuksen välinen voimainkoitos ja kolmannen eli kansallismielisten populistien korvapuusti.
Yhdessä hetkessä asetelma muuttui.
Joulukuun ensimmäisenä päivänä poliisi tiedotti, että Oulun käräjäoikeus oli vanginnut seitsemän miestä epäiltyinä törkeistä lapseen kohdistuvista seksuaalirikoksista. Turvapaikanhakijoina Suomeen tulleiden miesten törkeitä rikoksia nousi julkisuuteen lisää.
Oulun poliisi varoitti perheitä raiskaajista ja hyväksikäyttäjistä, jotka saalistavat potentiaalisia uhreja lasten ja nuorten suosimilla verkon keskustelupalstoilla. Yksi alaikäisistä uhreista oli tehnyt itsemurhan.
Suomalaisten suuttumus oli käsinkosketeltavaa.
Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja maan hallitus kokoontuivat keskustelemaan, miten seksuaalirikoksia voitaisiin estää.
Halla-aho sanoi asian samoin kuin Purra nyt jengiväkivallan kohdalla.
– Rikokset liittyvät täysin yksiselitteisesti maahanmuuttoon ja harjoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan, hän arvioi perussuomalaisten äänenkannattajassa Suomen Uutisissa.
– Niissä kehitysmaissa, joista Suomeen pääasiassa saavutaan, naisen asema on heikko. Käsitykset naisten ja lasten koskemattomuudesta ja ihmisarvosta ovat hyvin erilaiset kuin Suomessa, Halla-aho jatkoi ja esitti rikoksista tuomittujen maahanmuuttajien siirtämistä saarelle maasta karkotusta odottamaan.
Makaaberi tosiasia oli, että puolue hyötyi tragediasta poliittisesti.
Oulun seksuaalirikossarjasta alkoi perussuomalaisten kannatuksen nousu, joka huipentui huhtikuisena vaali-iltana 17,5 prosentin ääniosuuteen ja 39 kansanedustajan paikkaan.
Perussuomalaisia hyödytti myös väittely ilmastonmuutoksesta ja yksityisautoilun päästöjen leikkaamisesta.
Gallupeja johtanut SDP esitti ilmasto-ohjelmassaan, että uusien dieselautojen myynti loppuisi Suomessa jonain päivänä.
Perussuomalaiset käänsivät kilpailijansa ilmastopolitiikan sosiaalisessa mediassa muotoon, jossa sosialidemokraattien väitettiin vievän maaseudulla vanhat dieselautot pihoista.
Ja sekös vasta ärsytti dieselmoottorin rauhoittavaan murinaan ja imelään tuoksuun mieltyneitä ihmisiä.
Neljä vuotta myöhemmin on syytä todeta, että maaseudulla sähköautojen latauspisteitä ilmestyy omakotitalojen pihoille kuin talitinttejä lintulaudoille.
Muutosvastarinta on kuitenkin yksi ihmisen perusominaisuuksista, ja sitä ruokkimalla on mahdollista ammentaa vaaleissa ääniä – tätä tosiasiaa hyödyntävät muutkin puolueet kuin vain perussuomalaiset.
Joulun 2022 korvalla perussuomalaisten gallupsuosio on valmiiksi ylhäällä, noin 17 prosentissa.
Halla-aho on vaihtunut Purraan, mutta maahanmuuttoteema on entisellään.
Dieselautoilijoiden puolustamisen tilalle pitäisi keksiä jotain uutta. Suomalaiset ymmärtävät, että sotaisa Venäjä on pysäytettävä.
Oppositiopuolueet näyttäisivät vaaliväittelyissä hölmöiltä, jos ne syyttäisivät hallitusta dieselin litrahinnan kallistumisesta.
Mikä sitten voisi olla Purran menestysreseptin toinen ainesosa?
Sähkön hinnannousu saattaisi toimia.
Nykyiset päähallituspuolueet SDP ja keskusta ovat olleet mukana Euroopan kaasuriippuvuuden rakentamisessa. Niitä voi moittia myös Fortumin Uniper-tappioista ja Fennovoiman miljardikuopasta Pyhäjoella, vaikka näissä epäonnistumisissa ovat olleet mukana myös kokoomuslaiset ja perussuomalaiset istuessaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksessa.
Mielenkiintoista on nähdä, miten aggressiivisen vaalivideon perussuomalaiset tällä kertaa julkaisee verkossa.
Viime kerralla kuusiminuuttisen tarinan juoni oli tiivistetysti se, että vallassa olevat poliitikot ovat rikollisia ja että lopulta kansalaisten raivo ruumiillistuu synkäksi hirviöksi, joka uhkaa surmata johtavan poliitikon, kaiketi pääministerin, ellei tämä eroa. Ketutus-niminen hirviö iski autonkuljettaja-turvamiehen asvalttiin. Mies kaatui maahan kallo rusahtaen.
Videolla tummaihoiset ihmiset esitettiin vaaleiden naisten ja lasten jahtaajina.
Lyhytelokuvan lopuksi Halla-aho kertoi, että Ketutus-hirviötä ei tietenkään ollut olemassa, ja kehotti äänestämään perussuomalaisia.
Kun Euroopassa kuolee sodassa tuhansia ja tuhansia ihmisiä, perussuomalaiset ei välttämättä ala flirttailla väkivallan kanssa.
Herkässä ja vaarallisessa todellisuudessa sisäisten jakolinjojen haavoiksi repiminen ei olisi viisasta. Vähintäänkin siinä piilisi riski, että aggressiivinen uhkakuvien maalailu kääntyisi perussuomalaisia itseään vastaan.
Purraa ja perussuomalaisten muita kärkipoliitikkoja epäilemättä houkuttelee ajatus ministeriydestä.
Niin kuuluukin olla, koska lakeja muutetaan vaikuttamalla hallituksessa.
Kokoomuksen kenttäväen enemmistö toivonee ennemmin hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kuin sosialidemokraattien kanssa.
Porvarihallituksen esteeksi saattaa nousta perussuomalaisten kansanedustajien taju realiteeteista.
Valtiovarainministeriön mukaan julkista taloutta pitää vahvistaa vähintään yhdeksällä miljardilla eurolla kahden seuraavan vaalikauden aikana.
Tämä tarkoittaa sitä, että seuraava hallitus leikkaa menoja miljardeilla euroilla.
Kansalaisten arjessa se tuntuu kipeästi.
Perussuomalaiset muistavat, mitä heidän kannatukselleen tapahtui vuonna 2015: kevään vaalien 17,7 prosentin kannatus ja hallitushuuma vaihtuivat joulukuuhun mennessä alle yhdeksän prosentin gallupsuosioksi.
Hallitusvalta houkuttelee nytkin perussuomalaisia, mutta leikkauspolitiikka hirvittää heitä. Kaikki puolueen kansanedustajat eivät pala halusta hallitukseen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti