lauantai 7. tammikuuta 2023
Ervasti journalistiikasta
Journalistit tarvitsevat uudet, aikaamme sopivat ohjeet
On aika saattaa toimittajien itsesääntelykoodisto vastaamaan käytäntöjä, joiden mukaan on joka tapauksessa viime vuosina jo toimittu, sivaltaa Pekka Ervasti kolumnissaan.
”Jos uutiskeikalla havaittu todellisuus on ristiriidassa uutiskokouksessa päätetyn työotsikon kanssa, sitä pahempi todellisuudelle”, Pekka Ervasti napauttaa.
Kolumni
Pekka Ervasti
Tietoomme on tullut, että Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys on päättänyt uusia Journalistin ohjeet. Hyvä! Me vanhan liiton journalistit tervehdimme hanketta ilolla. On aika saattaa toimittajien itsesääntelykoodisto vastaamaan käytäntöjä, joiden mukaan on joka tapauksessa viime vuosina jo toimittu.
Tässä yhdeksän punktia ohjeisiin. Kymmenennen saa työryhmä ihan itse keksiä.
1. Lähdettä ei tarvitse paljastaa – eikä sitä aina pidä edes olla.
Mitä se on: Parhaat juttuideat syntyvät aamuyöstä duuniporukassa. Tekstissä tähän kollektiiviseen lähteeseen voi viitata termeillä ”asiantuntijoden mielestä”, ”puoluelähteistä kerrotaan” tai ”luontoväki kummastelee”.
2. Jos uutiskeikalla havaittu todellisuus on ristiriidassa uutiskokouksessa päätetyn työotsikon kanssa, sitä pahempi todellisuudelle.
Mitä se on: Iso laiva kääntyy hitaasti. Otsikot on jo ladattu tekstipohjalle, eikä niitä voi muuttaa, koska editori lähti jo joogatunnille.
3. Haastateltavan kanssa ei ole syytä olla missään tekemisissä.
Mitä se on: Kontaktit varsinkin vääriä mielipiteitä omaaviin tahoihin on syytä rajoittaa minimiin manipulaatiovaikutuksen ja riippuvuuksien estämiseksi. Eläköön kaukoputkijournalismi!
4. Journalistinen tasapuolisuus ei koske vääriä mielipiteitä.
Mitä se on: Miksi antaa palstatilaa epämielyttävälle pukuäijälle, kun koko slotin voi täyttää lutuisen suosikkidosentin oikeilla näkemyksillä.
5. Se mikä ei ole laitonta, voi siitä huolimatta olla paheksuttavaa.
Mitä se on: Päätösvalta siitä, mikä on paheksuttavaa kuuluu medialle. Tästä oikeudesta ei tule koskaan luopua!
6. Jutussa esitettyjen faktojen pitää perustua tieteeseen.
Mitä se on: Tietenkin! Tieteeseen perustuvilla faktoilla aikoinaan vastustettiin ydinvoimaa ja kannatetaan nyt.
7. Toimittaja on aina suden puolella lammasta vastaan.
Mitä se on: Tämä pätee eritoten suurpetokeskusteluun.
8. Miksi kirjoittaa tiiviisti ja nasevasti, kun voi kirjoittaa pitkästi, tylsästi ja elitistisesti?
Mitä se on: Journalismi ei ole mikään Marttojen teatteriretki, vaan kansanvalistusta. Kahden aukeaman esseen lukeminen modernin performanssitaiteen huikeista visioista on kansalaisvelvollisuus!
9. Journalistin on kaikissa työprosessin vaiheissa otettava huomioon niiden vaikutukset ilmastonmuutokseen ja luontokatoon.
Mitä se on: Poikkeus: Reportaasimatka Reilun kaupan kahvitilalle Afrikkaan voidaan tehdä lentäen firman piikkiin business-luokassa, koska ilmaliikenteeseen pitää saada ensin globaali, systeemitason ratkaisu.
Kirjoittaja on politiikan toimittaja
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti