sunnuntai 14. heinäkuuta 2024
Ex-päätoimittaja asialinjalla
Kolumnit|Satakunnan Kansa
Yliö
"Oikeusoppineilta" valtava vyörytys lainsäätäjille – Rajalain vastustajat eivät esitä vaihtoehtoja
Haastateltavan valinta on tärkeä päätös, ruotii Erkki Teikari kirjoituksessaan.
Kuuntele juttu
Erkki Teikari
Kun vasemmisto ja vihreät olivat jyrkästi raja- eli käännytyslakihanketta vastaan, annettiin Ylen ilmatila eläkkeellä olevalle, kansainvälisen oikeuden professorille Martti Koskenniemelle. Miten eläkeläinen jaksoikin pyörittää samaa levyä aamusta iltaan, viikosta toiseen?
Omena yrittänee pudota mahdollisimman kauas puusta, sillä "valkoisen Suomen hovirunoilija", kirjallisuuden professori ja akateemikko V. A. Koskenniemi oli Martin isoisä.
Hänen kynästään ovat muun muassa Nuijamiesten marssi ja Lippulaulu. Totta maar joku höyrypää yritti hänestä natsiakin tehdä. Nyt pojanpoika hiukan välillisesti tukee Vladimir Putinin julistamaa natsijahtia Ukrainassa.
HAASTATELTAVAN valinta on tärkeä päätös. Jokainen toimittaja tiesi saavansa Koskenniemeltä vain yhdensorttisia kommentteja.
Usein myös Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Jarna Petman kutsuttiin studioon – yhdessä Koskenniemenkin kanssa. Petman on saanut 2018 rauhanpalkinnon Sadankomitealta, jota nyt johtaa Silvia Modig (vas.).
Tämän joukon näkemysten ydin on ollut, että tänne saa talsia jokainen, joka antautuu FSB:n kyydittäväksi rajalle. Venäjä itse pommitti Syyrian diktaattorin Basar al-Aassadin apuna tämän omia kaupunkeja mäsäksi, joten sielläkin kyydittäviä piisaa.
SDP:SSÄ varapuheenjohtaja Nazima Razmyar on ollut kovaäänisin lain arvostelija. Perustuslakivaliokunnassa (5.7.) laki voitti äänin 15–2. Fatima Diarra (vihr.) ja Anna Kontula (vas.) vastustivat.
Se rintama vetoaa Geneven pakolais- ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Geneven sopimus 1951 laadittiin muun muassa suojelemaan NL:n ja DDR:n pakolaisia sekä estämään juutalaisvainojen toistumisen.
Otsikoihin pääsi myös "yli 200 tutkijan vetoomus" lakia vastaan. No, esimerkiksi yksinpä Helsingin yliopistossa on noin 4 400 dosenttia.
"MONEN TAVALLISEN tv-katsojan silmissä nuoret miehet merkkifarkuissa puhuvat kalliiseen kännykkään maailman toiselle puolelle. Rajan jälkeen seuraisi siirto vastaanottokoteihin, joissa hyvä ruoka ja puhtaat lakanat odottavat."
Tämä Lapin Kansassa ollut kirjoitus päättyi toteamukseen, että vanha maahanmuuttolaki on nykyoloissa naiivi.
KOSKENNIEMEN ja muiden "oikeusoppineiden" rinnalle – oikeastaan yläpuolelle – on syytä asettaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen nykyisen tuomarin ja KKO:n entisen presidentin Pauliina Koskelon näkemys:
"Minusta ei ole perusteltua leimata oikeusvaltion vastustajiksi sellaisia ihmisiä, joiden mieltä vaivaa kysymys siitä, että kuinka voi olla mahdollista, että vieras, vihamielinen valtio saisi mielensä mukaan syöttää meidän ulkorajamme yli keitä tahansa paperittomia, tunnistamattomia ihmisiä kuinka paljon tahansa."
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtajan Jukka Savolaisen mukaan "rajalle voi tulla täysin käsittämätön määrä ihmisiä".
Vielä 9.7. Ylen aamussa naistrio, toimittaja ja kaksi asiantuntijaa, päätyi siihen tulokseen, ettei Suomi enää ole oikeusvaltio ja että suunnilleen kaikkia rajalta palautettuja aletaan kiduttaa.
KAHDESSA eri gallupissa kansa oli Koskelon linjoilla: tulokset tukivat toisiaan, sillä prosentit olivat 62–17 ja 65–19.
Kansan enemmistön tapaan myös useimmat maakunta- ja iltalehtien pääkirjoitukset ovat puoltaneet lakia. Esimerkiksi IL:n pääkirjoitus otsikoitiin (3.7.): "Liian samanmielinen asiantuntijoiden joukko rähisee rajalaista."
Ilta-Sanomat muistutti, että vastustajat eivät ole esittäneet mitään vaihtoehtoisia, kansainvälisen oikeuden kestäviä vaihtoehtoja ja että "Venäjä ei noudata mitään sopimuksia, ei kansainvälisiä eikä kahdenvälisiä".
Kremlin mielestä lastensairaala on sotilaskohde.
Kirjoittaja on SK:n entinen päätoimittaja.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti