maanantai 28. lokakuuta 2024

Ei kukaan muu kuin me suomaiset huolehdi suomalaisuudesta

Oma kulttuurimme on maapallolla minimaalinen vähemmistökulttuuri – ”Kaikki kulttuurit ja elämäntavat eivät ole yhtä hyviä”

Kun arvioimme asioita tasa-arvon ja syrjimättömyyden kautta, eivät kaikki kulttuurit ja elämäntavat ole yhtä hyviä, kirjoittaa Riikka Purra kolumnissaan.
Suomalaisuus on ainutlaatuinen yhdistelmä kieltä, tapoja, arvoja, symboleita ja muita asioita.
Suomalaisuus on ainutlaatuinen yhdistelmä kieltä, tapoja, arvoja, symboleita ja muita asioita. Kuva: Kankaanpää Jaana

Suomalaisuus on suomalaisten historiaa ja tulevaisuutta. Suomi on suomalaisten koti, itsenäinen kansakunta ja kansanvaltainen valtio. Suomi on myös kieli, olemisemme kielellinen perusta.

Historia ei tule valmiiksi eikä kulttuuri ole muuttumaton. Silti voimme usein verraten helposti kertoa, mitä suomalaisuus on, mitä siihen kuuluu ja mikä on meille vierasta. Useille suomalaisuus tuntuu sydämessä, toisille se on käytännöllisempää.

Joidenkin mielestä suomalaisuus ei ole mitään tai se voi olla ihan mitä tahansa. Jätän nämä huomiot kinaamaan keskenään.

Globalisaatio, internet, siirtolaisuus ja monet muut tekijät vaikuttavat kulttuuriimme. Jos emme itse halua puolustaa suomalaisuutta ja suomen kieltä, ne rapautuvat. Kukaan muu ei puolusta suomalaisuutta kuin suomalaiset itse. Mikään perinne, asenne tai toimintatapa ei varmasti yksinään ole suomalaisen kulttuurin ydin. Suomalaisuus on ainutlaatuinen yhdistelmä kieltä, tapoja, arvoja, symboleita ja muita asioita.

Suomalainen elämäntapa on taannut kehityksen täällä pohjolassa.

Oma suomen kielemme on reilun viiden miljoonan puhujan minimaalinen vähemmistökieli yli 8 000 miljoonan ihmisen maapallolla. On meistä itsestämme kiinni, säilyykö suomi jälkipolviemme kielenä.

Suomessa on tietenkin toinenkin virallinen kieli, ruotsi. Ruotsia puhuu äidinkielenään noin viisi prosenttia suomalaisista.

Oma suomalainen kulttuurimme ja elämäntapamme on reilun viiden miljoonan suomalaisen minimaalinen vähemmistökulttuuri yli 8 000 miljoonan ihmisen maapallolla.

On vain meistä itsestämme kiinni, elävätkö jälkipolvemme suomalaisen kulttuurin ja elämäntavan ympäröiminä myös tulevaisuudessa tällä pohjoisella niemellä, jota Suomeksi kutsumme.

Kun arvioimme asioita tasa-arvon ja syrjimättömyyden kautta, eivät kaikki kulttuurit ja elämäntavat ole yhtä hyviä.

Yli kahdeksan miljardin ihmisen maapallolla on esimerkiksi lukemattomasti kulttuureita, joissa naiset eivät ole tasa-arvoisia miehen kanssa, joissa vähemmistöjä syrjitään mitä hirveimmillä tavoilla ja joissa esimerkiksi vieraiden uskontojen harjoittaminen ei ole lainkaan mahdollista.

Mitä tahansa suomalaisuus ei ole.

Suomalainen elämäntapa on taannut kehityksen täällä pohjolassa. Me suomalaiset olemme tutkimuksissa vuodesta toiseen olleet jopa maailman onnellisin kansa. Me, alle kuusi miljoonaa suomalaista. Tuskin suomalaisesta ja pohjoismaalaisesta kulttuurista huolimatta, vaan ennemminkin juuri sen takia.

Mielestäni on velvollisuutemme taata aiemmilta suomalaisilta sukupolvilta perimämme osin hiellä ja verellä rakennettu vapaa, tasa-arvoinen, vauras, ympäristöstä huolehtiva Suomi lapsillemme, joilta se on meillä lainassa, vähintään yhtä turvallisena, tasa-arvoisena ja vapaana.

Suomalaisuus ei ole valmis eikä sitä pidä eikä sovi pysäyttää. Se on kehittynyt vuosisatojen ajan. Ei tietenkään aina välttämättä parempaan suuntaan. Mitä tahansa suomalaisuus ei ole. Jos se joskus on mitä tahansa tai samaa kuin moni muukin, sitä ei enää ole.

Suomen tulevaisuus on kulttuurimme, työhön perustuvan hyvinvointimme, itsenäisyytemme, elämäntapamme ja kielemme tulevaisuus.

Kolumnin kirjoittaja on valtiovarainministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja.


Ei kommentteja: