lauantai 8. elokuuta 2009

Ahlströmien Noormarkku

Tänään 8.8. vihittiin Noormarkun kirkossa neljä paria. Vuosi sitten 080808 vihittiin maassamme varmaan ennätysmäärä. Huonompikin sulhasmies muistaa näin hääpäivänsä.

Näin sakastissa Porin papin Hannu Salonojan, joka kertoi tulleensa vihkimään Ahlsrömin sukuun kuuluvan koko ikänsä Ranskassa asuneen. Vihkiminen suoritettiin neljällä kielellä, joista ranskankieli oli Hannulta vaatinut harjoittelua, muut kielet englanti, saksa ja ruotsi sujuvat häneltä hyvin. Vihittävän äiti oli mennyt naimisiin Ranskaan ja näin vihittävä on asunut koko ikänsä Ranskassa. Mutta avioliittoon vihittäväksi saavuttiin kuitenkin Noormarkkuun, joka on suvun kiinnekohta yhä edelleen. Onhan Ahlströmin alueet keskeiset Noormarkussa ja kirkkoonkin on suvulta saatu lahjoituksia.

Tunnettiinhan Noormarkku pitkään veroäyriltään Suomen alhaisimpana Ahlströmin pääkonttorin sijaitessa paikkakunnalla ja maksaessa yhtiön verot sinne. Aikanaan suurliikemieheksi noussut Antti Ahlström muutti Merikarvialta Noormarkkuun ostettuaan sieltä 1870 rautatehtaan. Häntä seurasi yhtiön johdossa hänen poikansa Walter ja häntä taas Harry Gullichsen, jonka puoliso Maire os. Ahlström oli kuuluisa taidepersoona. Yhdessä he rakennuttivat Alvar Aallon suunnitteleman kuuluisan Villa Mairean.

SMP:n vahva vaikuttaja Noormarkussa oli Hannes Liukkonen, jonka aloitteesta sain kansandustajakautena ajaa Noormarkunkin asiaa, jotta autojen läpikulku katkaistiin asuinkadulta 23-valtatieltä Eva Ahlströmin perustamaan sairaalaan. Niinpä sinne nykyisin kuljetaan kauempaa keskustasta 23-valtatieltä . Kevyen liikenteen väylä sen sijaan kulkee 23-tien alitse suoraan keskustasta sairaalaan. Hannes kertoi myös Mairen Gullichsenin ajavan tätä ratkaisua. Myöhemmin olen kuullut paljon lisää Mairesta silloisilta palveluskuntaan kuuluvilta mm. hänen viettäessään loma-aikoja Porin Pihlavan kartanossa

Ahlström Osakeyhtiö on todella ollut vahva vaikuttaja Noormarkussa, jollaista olisi edelleen kaivattu, jottei olisi tarvinnut liittyä Poriin kunnan talouden ajauduttua vaikeuksiin.

Hannes Liukkosesta vielä eräs muisto yhteiseltä vaalikiertueelta oltuani ehdokkaana v.1979 vaaleissa. Olimme tulossa silloisella Saab-farmarillani Noormarkun suuntaan iltapimeässä, kun yht´äkkiä edessä oli hitaasti etenevä traktori. Näin sen liian myöhään, käänsin rajusti ettei olisi tullut peräänajoa, jolloin auto ei enää pysynytkään liukaalla tiellä, vaan kellahdimme katolleen pehmeään lumiseen tienreunaa. Autoon tuli tietysti peltivaurioita, mutta meille ei sattunut mitään. Hannes autokorjaajana lupasi tehdä peltityö ja lisäsi, ettei maksa mitään, jos et pääse eduskuntaan. Laskun maksoin ilomielin, kun pääsy varmistui ja laskukin tuli.

Ei kommentteja: