maanantai 17. elokuuta 2009

Nyt ei ole varaa nukkumiseen

Politiikan tutkija jo toisessa polvessa Sami Borg vertaa ensi eduskuntavaaleja vuoden 1983 vaaleihin, jolloin meidän seitsemän SMP:n kansanedustajan tilalle tuli seitsemäntoista. Hän povaa samanlaista mahdollisuutta perussuomalaisille puoluerahoitussekoilujen vuoksi vuoden 2011 vaaleissa, siis runsaan vuoden päästä.

Muistan hyvin v.1983 vaalit, ne olivat todelliset rötösherravaalit. Esillä oli Paavo Väyrysen päivärahasaalistus jalasmökillä, oli Valco-Salora-seikkailu kuten metrolahjusskandaali jne. Suurimpien puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien aloitteesta oli säädetty uusi täysin epäsosiaalinen kansanedustajien eläkelaki, joka antaa mahdollisuuden eläkkeeseen jopa 25-vuotiaana. Eläkeläisiä oli kohdeltu kaltoin epäämällä kansaneläkeuudistuksen viimeisen vaiheen toteutus. Kansalaiset olivat sankoin joukoin liikkeellä. Esim. Porissa kirjasto-työväenopiston alakerran luentosali osoittautui aivan liian pieneksi kansalaisten tungeksiessa sankoin joukoin kuulemaan Isä-Veikon ja ehkä minunkin selostuksia silloisista väärinkäytöksistä.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan vaalirahakohu on heikentänyt entisestään 60 prosentin suomalaisista uskoa politiikkojen riippumattomuuteen. Mutta johtopäätösten tekeminen onkin hämmästyttävää, 29 prosentilla kansalaisista äänestyshalukkuus vähenee. Nythän väärinkäytösten kitkemiseksi päinvastoin olisi innokkaasti lähdettävä vaaliuurnille ja annettava näpäytys rahasotkuihin syyllistyneille. Nyt myös ennen nukkuvien syviin riveihin jääneillä olisi täysi syy herätä ja antaa protesti oikeaan suuntaan. Nukkuvien vastalauseella ei ole mitään vaikutusta.

Näin on kaikki syyt ja mahdollisuudet toteuttaa tutkija Borgin ennustus vaalirahakeskustelun purkautumisesta vaaleissa kansan protestina. Siitähän saatiin hyvää esimakua jo EU-vaaleissa. Timo Soini, vaalien äänikuningas, muuten kysyy, mikä on ainoa eduskuntapuolue, jolla ei ole EU-edustajaa. Vastaus on yllättävä: vasemmistoliitto. Vaikka eipä silti, meillä Kankaanpäässä Perrussuomalaisilla on viisi ja vassareilla neljä valtuutettua, joten esimakua voimasuhteiden muuttumisesta on jo saatu.

Taneli Mikon poika Heikka kirjoittaa kansainvälisestä lehtimieskokouksesta, jossa brittitoimittaja ihmetteli Suomessa vallitsevaa poliittista apatiaa, kun kuningaskunnassa poliittiset skandaalit pikemminkin nostavat äänestysintoa. Heikka kertoo myös Kataisen tilaisuudesta tiedotusvälineiden eliitille, jossa tämä kertoi, ettei hänellä ole hajuakaan, mitkä Suomen talouden uudet kasvuveturit voisivat olla! Heikan sanoin: Se oli illan pelottava, alaston totuus. Eikö jo tämän tähden ole unohdettava nukkuminen vaaleissa ja vaikutettava. Jokaisen ääni on todella yhtä arvokas, jokaisella on sama yksi ääni!

Ei kommentteja: