maanantai 10. elokuuta 2009

Sotainvalidien leiri

Majajärven rannalla Hakoniemessä seurakunnan leirikeskuksessa Kankaanpäässä pidetään tämä viikko Satakunnan sotainvalidien leiriä. Ensi viikolla on vuorossa Kankaanpään Sotaveteraanien leiri. Meidänkin kesämökki on Majajärven rannalla, joten paikka on perin tuttu.

Invalidien leirille on taas saapunut parisenkymmentä veteraania eri puolilta Satakuntaa aina Kihniötä myöten. Leirin johtajina ovat Pentti Tuomala Kankaanpäästä ja Raimo Nänimäinen Kihniöstä. Miehiä on Kankaanpään ja Kihniön lisäksi Huittisista, Nakkilasta, Pomarkusta, Porista ja Suodenniemeltä.

Tänään avajaispäivänä leirillä vierailivat piirin puheenjohtaja Heikki Moilanen Merikarvialta, piirin toiminnanjohtaja Marika Keskinen Porista ja Kankaanpään sotainvalidien lääkäri Jukka Kankaro. Piirin edustajat kertoivat lisäntynneistä piirin taloudellisista mahdollisuuksista kotona selviytymiseksi ja kuntouttamiseksi. Jukka Kankaro puhui värikkääseen tapaansa veteraanien terveydenhoidosta ja sairaanhoitopalveluista. Lähes tunnin esitystä seurattiin herkeämättömällä mielenkiinnolla.

Leirin ohjelmassa on runsaasti erilaisia leikkimielisiä kilpailuja, ruokailuja ja jokailtainen saunominen. Käydään myös Kankaanpään torstaitorilla ja lasketaan seppele sankarihaudalle. Päivä aloitetaan lipunnostolla. Yhtenä iltana on seurakutsu vain 11 km päässä olevalle Noormarkun Kairilan Löytänejärven rantamaisemiin ja mukaan tulee myös Kankaanpään veteraanikuoro.

Leiriä on järjestetty jo hyvin monena vuotena ja sotainvalidit ovat kiitollisia juuri heitä varten pidetystä leiristä, josta heistä pidetään hyvää huolta, sillä tosiasia on, ettei edelleenkään heitä liikaa muisteta. Varsinkin protestoidaan 20% invaliditeetin rajaa, jonka alapuolelle jäävät eivät ole oikeutettuja muille invalideille annettuihin etuisuuksiin. Veljeshenki on leirillä voimakas. Muistetaan ja koetaan käytännössä, ettei veljeä jätetä!

Ei kommentteja: