perjantai 14. elokuuta 2009

Viisastenkivi löytynyt kuntatalouksien ahdinkoon

Kaupunginjohtaja lähetti tiedon ja lehtileikkeen ratkaisujen löytymisestä kuntien talousongelmiin. Se on yksinkertaisesti saatavissa tietokoneiden sähköisen viestinnän avulla. Todella helppoa, sen koen lähes päivittäin joutuessani taistelemaan tämä tietokoneverkoston sähköisten ongelmien kanssa!

Myös päivän Hesarin yleisönosastossa on kirjoitus osaksi samasta asiasta. Kuntien tietojärjestelmien yhteensopimattomuuden takia palaa turhaan rahaa 500-600 miljoonaa euroa vuosittain. Onkin tuntunut käsittämättömältä, kun tietokoneiden tullessa sanottiin niiden säästävän työntekoa niin, että tehtävien hoitamisesta selvitään entistä vähemmällä väellä. Vuosikymmmenien saatossa on kuitenkin tainnut käydä täysin päinvastoin, väki on vain lisääntynyt.

Tietoverkkoja voidaan nyt käyttää alkuperäistavoitteen saavuttamiseksi, kun laskutus siirretään sähköiseen muotoon. Myös ajanvaraukset ja monet muut tehtävät voidaan suorittaa sähköisesti. Artikkelissa mainostettiin jopa kodinhoitajien voivan näkyä netin kautta. Vaimoni kodinhoitajan palveluita ei kyllä voine tehdä muualla kuin vanhuksen kotona.

Kirjoituksessa viitattiin myös kyläkoulujenkin jatkamismahdollisuuksiin etäopetuksen avulla. Se olisikin mitä tervetulleinta, sillä ollessani edelliskerran yli 20 vuotta valtuuttettuna Kankaanpäässä ei lopetettu ainoatakaan koulua. Sitä ennen oli ollut oikea lopetuspuumi. Myös 10 vuoden poisssaoloni aikana on kouluja lopetettu Santaskylässä, Korvaluomalla, Narvissa ja Veneskoskella. Eiköhän se saisi nyt riittää.

Pelkään vain pahoin, että koska me olemme tietokoneihmisten armoilla, mitään järkeistämistä ohjelmiin ja niiden yksinkertaiseen käyttömahdollisuuteen kuntalaistenkin asioimisessa ei tule tapahtumaan. Tietokonemaailma on kehittynyt liian monmutkaiseksi, eihän se muuten olisi insinöörien keksintöä. Ja mitä taas kaikki uudistaminen maksaisi, vaikka sitä perusteltaisiin säästämisellä.

Jos viisaten kivi olisi mahdollista löytää, olisi se varmaan jo moneen kertaan käännetty esiin.
Viisaten kivihän on keino, jolla visaiset ongelmat selviävät, alunperin alkemistit luulivat sen avulla voivansa valmistaa kultaa, myöhemmin on yritetty keksiä ikuisen nuoruuden ja terveyden lähdettä.

Ennen sotia v.1939 edustaja Kekkonen sanoi vastatessan häntä vastaan esitettyihin syytöksiin:
"Kun kuuntelin ed. Kareksen ja ed. Riipisen lausuntoja, niin saatoin havaita, että he ovat löytäneet viisasten kiven, jonka avulla kaikki valtakunnan asiat selvitetään. Tässä maassa ei näytä tapahtuvan mitään, johon minä en olisi syypää. Tällainen käsitys on tiettävästi liioiteltu."

Mutta, oliko silloisen kansanedustaja Kekkosen puhe sittenkin profeetallinen. Paljoon hän syyllistyi senkin jälkeen, vastusti rauhan solmimista, oli ensimmäisenä tuomitsemassa "sotasyyllisiä" ja neljännesvuosisadan pituisen presidenttikautensa aikana johti maamme syvään suomettumisen kauteen. Ehkei nyt kuitenkaan ollut syyllinen nykyiseen kuntatalouden syvään ahdinkoon, ehkä syypäät löytyvät lähempää linjalta Vanhanen-Katainen.

Ei kommentteja: