keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Matka Sodderiin

Inkerin kirkon Sodderin kirkon pappi Pekka Palosaari vieraili edellisen kerran Noormarkun seurakunnassa lokakuun 8. päivänä. Tänään hän kävi uudemman kerran mukanaan kolme seurakunnan toimivaa jäsentä kertoillen taas seurakunnan kuulumisia. Hienon säväyksen iltahetkeemme antoi, kun seurakunta-aktiivimme Kirsti Hurttila lauloi yhdessä vieraiden kanssa venäjänkielellä virren Käy yrttitarhasta polku, Kirsti näet käy jatkuvasti venäjänkielen oppitunneilla.

Olemme suunnittelemassa käyntiä tutustumaan Sodderin seurakuntaan, joka itselleni on täysin uusi kohde. Samalla voimme käydä jo ennestään tutuiksi tulleissa Petroskoin, Kontupohjan ja Tsalnan seurakunnissa. Ajankohdaksi olemme harkinneet toukokuun viimeistä viikonloppua esim. torstaista 27. päivä maanantaihin 31. päivään. Viisumin kestoajasta riippuen menemme rajan yli jo torstaina tai sitten vasta heti puolenyön jälkeen perjantaina.

Menomatkalla ja taas palatessa olisi yöpyminen Ruskealassa, jonne entisen puolustusvoimien komentajan veli Kalevi Keinänen on rakentanut hyvät majoitustilat ja myös oman kirkon. Kaksi yöpymistä olisi Petroskoissa, josta käsin sitten olisi hyvä käydä näissä mainituissa seurakunnissa. Sieltä Tsalnaan on 20 kilometriä, Kontupohjaan 50 km ja Sodderiin 88 km. Ainoastaan Sodderiin on 5 km päällystämätöntä tietä Suojärvi-Jessoila-tieltä.

Aiemmilla matkoilla, joita on useita, mutta jo vuosien takaa, ajoimme Petroskoihin aina Värtsilästä ja edelleen Sortavalasta Pitkärannan ja Aunuksen kautta, mutta nyt on valmistunut lähes koko matkan kestopäällystetie suoraan Nuusjärven kautta Prääsään, joka lyhentää matkaa Petroskoihin huomattavasti. Ainoastaan pieni pätkä tiestä on vielä tietyön alla.

Matkaan on hyvä lähteä, kun tunnen kaikkien seurakuntien kirkkoherrat, vaikka Venäjällä saakin aina varautua suureen seikkailuun. Petroskoissa on valmistunut uusi kirkko, jota en ole nähnyt, samoin on asianlaita Kontupohjan uuden kirkon kanssa. Kontupohjassa on suomalainen Jorma Säde, Petroskoissa Viktor Grinevits ja Tsalnassa yli 80-vuotias Juho Pakkari kirkkoherroina. Kontupohjassa on meillä kankaanpääläisillä jopa kummilapsia.

Ei kommentteja: