keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Aluehallinnon sekamelskaa

Olin uuden hallinnon Satakunta-seminaarissa, jossa jokainen eri hallinnonalojen asiantuntija totesi nykyisen pari-kolme vuotta kestäneen hallinnon uudistuksen aiheuttaneen paljon sekaannusta ja uudistusta on jatkettava. Niinpä todettiin yhdestä suusta selväsanainen vaatimus saada seuraavan hallituksen ohjelmaan hallinnonuudistus 2 nykyisestä sekamelskasta pääsemiseksi.

Varsinkin kansalaisten on vaikea hahmottaa, mitä nyt voimassa olevat AVI ja ELY oikein ovat. Tarvittaisiin kansalaistiedon oppitunteja, jollaisesta ainakin meikäläiselle kävi hyvin tämä Satakuntaliiton järjestämä seminaari, joka oli takoitettu kuntien johtaville luottamushenkilöille ja virkamiehille.

AVI = aluehallintovirasto ja siitä kertoi Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Rauno Saari lakkautetun läänilaitoksen Länsi-Suomen läänin maaherra. AVIja on kuusi kappaletta, kun entisiä läänejä viimeksi oli enää viisi. Virastossa on esillä perusoikeuksiin ja oikeusturvan toteutumiseen liittyviä asioita valtiovarainministeriön alaisuudessa. Asiat käsitellään neljässä osastossa, joista suurin käsittää peruspalvelut ja oikeusturvan ja lupa-asiat. Muita ovat työsuojelu, pelastustoimi ja poliisi. AVIn strategia-asiakirja on voimassa vain kuluvan vaalikauden, joten senkin puolesta asioita on valmisteltava. Niinpä Saari herättikin kysymyksen, pitääkö näitä aluehallintovirastoja olla kaksi, vai voisiko ne yhdistää.

Niinpä tämän toisen viraston ELYn nimilyhenne tulee elinkeino, liikenne ja ympäristökeskuksesta, joista kertoivat Satakunnan ELY-keskuksen ylijohtaja Markku Gardin ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta Olli Madekivi. Madekiven virastossa on 80 vakinaista ja 30 määräaikaista työntekijää. Paineita on kuten yleinen trendi on kaikkialla virkailijoiden vähentämiseen. Turussa käsitellään ympäristöä ja luonnonvaroja, Satakunnassa elinkeino- ja liikenneasioita eli paljolti samoja kuin aikaisemmin TE-keskukset.

Liikenteestä kerrottiin keskityttävän kahteen koriin, ensimmäisessä on jo toteutuksen alla olevat hankkeet, toiseen tulevista laaditaan ehdotuksia. Hyvin tärkeänä nähtiin Pori-Tampere henkilöjunaliikenteen kehittäminen eli nopeuttaminen. Tällä hetkellä maakuntaliitoista Satakunnan yhteistyöalueena on Varsinais-Suomi, sillä valtiohallinto on vaatinut liitoilta yhteistyökuvioita. Pirkanmaanliitto on kuulemma ollut tässä asiassa kuuro ja se sinnittelee yksinäisenä sutena. Ilmeisesti siellä menee liian hyvin, jotta kumppaneita ei kaivata.

Kyllä uudelle hallitukselle töitä riittää, siksi olisikin saatava toimintakykyinen hallitus jo syksystä, joten eduskuntavaalit vaan aikaiseksi kuten Timo Soinikin vaatii.

Ei kommentteja: