lauantai 17. huhtikuuta 2010

Linja-automatkat onnistuvat

No niin, kun lentomatkustus on jumissa, niin linja-autossa on tunnelmaa ja autolla pääsee. Ei ole ongelmia, vaikka matka Venäjälle on aina suuri seikkailu heti rajan ylityksestä alkaen aina siihen asti, kun taas on päästy rajan yli Suomen puolelle.

Ystävyysseurakuntamatka Inkerin kirkon eri seurakuntiin tutustumiseksi on toukokuun lopussa alkaen perjantaina 28. päivä ja päättyen Ruskealan kirkolla tapahtuvan maanantain viimeisen yöpymisen jälkeen tiistaina 1. kesäkuuta.

Matkan reitti tarkentuu koko ajan. Varsinaisen pienen Sodderin kylän lisäksi olemme siis suuressa Petroskoissa kaksi yötä. Sieltä käsin tutustumme Petroskoin oman seurakunnan ohella Kontupohjan ja Tsalnan seurakuntiin. Tsalnassa kirkkoherrana toimii todella iäkäs Juho Pakkari. Palatessamme Petroskoista voisimme myös tehdä kiertoajelun Sortavalassa, paljon muistoja ja arvokasta historiaan omaavassa kaupungissa, jossa on myös uusi Inkeri kirkon seurakunnan kirkkorakennus. Sortavalassahan on toiminut seminaari, Sisälähetysseura diakonialaitoksineen ja raamattukirjapainoineen. Siellä viettettiin suuria laulujuhlia ja on siellä esim. Suomen pankin konttorirakennuskin ja runonlaulajan patsas.

Monenlaisia muistoja on monilta Petroskoin matkoilta jäänyt. Alkuaikoina sinne oli mentävä junalla Pietarista. Sitten on päästy Niiralasta 50 km Sortavalasta rajan yli linja-autolla. Rajan ylitys on aina yhtä jännittävää, koska koskaan ei tiedä, mitä rajamiehet tällä kerralla keksivät.

Petroskoissa mieliinpainuvinta on ollut Maria Kajavan legendaalisen Inkerin kirkon äitihahmon tapaaminen useammankin kerran. Ja tietysti muutkin inkeriläiset mummut ovat aina olleet ihania. Tsalnassa esim. Kiuruloisilla olemme saunoneet ja uineet viereisessä joessa. Kontupohjassa saimme jopa omat kummilapset. Tie rajanylityspaikalta Sortavalaan oli vuosikausia todella kehno, valmista ei tahtonut tulla venäläisten pienien kuorma-autojen ajaessa hiekkakuormia. Mutta kun tienteko annettiin suomalaisten käsiin, tulikin komea tie ja valmistuminen tapahtui nopeasti.

Ei kommentteja: