perjantai 2. heinäkuuta 2010

Yliluoman Anteron laulu

Mitä olisi Suomen kesä ilman kesäteatteriesityksiä, joita onkin lähes jokaisella itseään kunnioittavalla paikkakunnalla.

Valtava voimanponnistus Kankaanpään Veneskosken kyläyhdistykseltä on Karvianjoen rannalle rakennettu kesäteatterimiljöö ja ennen kaikkea taas tämänkesäinen musiikkinäytelmä Yliluoman Anteron laulu. Kyseessä on 20-vuotisjuhlanäytelmä. Ja esillä on kuudennen kerran kylän oman näytelmäkirjailija Jaakko Kaapan näytelmä.

70-vuotiaana vuonna 1993 kuollut Jaakko Kaappa oli maanviljelijän ammatin ohella siis näytelmien kirjoittaja ja innokas kansanmusiikin kerääjä ja esittäjä perustamassaan Pohjankankaan pelimanneissa. Niinpä hän käyttää näytelmissään paljon kansanlauluja ja pelimannimusiikkia. Soikkalaiset (eli veneskoskilaiset) on hänen tunnetuin näytelmänsä.

Yliluoman Anteron laulu kertoo kyläyhteisöstä 1800-luvun lopulta katovuosien tuomasta pula-ajasta, maatalojen joutumisesta koronkiskuriliikemiehen haltuun, Amerikaan muutosta ja sieltä paluusta rikastuneina talonsa takaisin saaneina. Ja pääjuonena tietysti parikin rakkaustarinaa, joista kyllä Yliluoman Anteron ja koronkiskurikartanonomistajan tyttären Sylvia tarina ei päättynyt onnellisesti. Sen sijaan Anteron kaveri huikenteleva Jussi Kråå sai kartanon palvelijan Gretan (hienosti G:llä) omakseen.

Laulujen säestyksestä ja muusta pelimannimusiikista vastasi kanttori Anna-Mari Yrjänän kuuden hengen perheorkesteri, joksi sitä voi kutsu, kun siinä soitti hänen lisäkseen mies Rauli, tyttäret Helka ja Venla sekä ilmeisesti Raulin sisar Lotta.

Näyttelijöitä, laulajia ja tanssijoita on yli kolmekymmentä, joten esitys on kaiken kaikkiaan mahtava voiman näyte pieneltä Veneskosken kylältä, kun lisäksi otetaan kaikki muut mukana olijat kahvittajista järjestysmiehiin. Sääkin oli tänäään kesän parhaita, vaikka varalla ollut pusero ei liikaa ollutkaan. Näin veneskoskilaisia on onniteltava onnistuneesta esityksestä ja toivotettava mitä parhainta menestystä aina 15.7. asti jatkuviin esityksiin. Ainakin tänään kaikki sujui hienosti ja väkeäkin oli jopa kuudella linja-autollakin.

Ei kommentteja: